Nato eller inte – försvaret är starkt

Rikard Norling är inte känd för att vara en defensivt orienterad tränare – hans lag vinner i första hand för att de gör fler mål, inte försvarar bättre än motståndarna. Men den här kovändningen av 2022 års säsong har varit defensivens förtjänst. Och att Totte Nyman börjat göra de nödvändiga målen. 

Helsingborg borta hade kunnat bli ännu ”ett Varberg” med en ganska impotent motståndare som skaffade sig några bra chanser medan IFK gick bort sig offensivt.

Men IFK spelade nästan som under Janne Andersson med en dyssynkron fyrbackslinje: tre mittbackar och en defensiv vänster wingback i Skulason och en äkta wingback i Eid som skulle vara med och pressa Ali eller Gigovic. Samtidigt saknades en stor del av inläggsspelet och varje gång man fyllde på var det en andra våg – inte den första med en ensam Totte och uttalat mer en defensiv Markovic.  Ekpolo påvisade än en gång att han inte är en avslutare men skulle väl kunna bli med mer träning – med tanke på de många lägenas kvalité.

Nu lät man HIF slå några inlägg till spelare som inte är jättegiftiga på att nicka (förutom Ejupis nick på hörn viket gav Janssons enda räddning på hela matchen en lös nick i slutskedet av Rasmus Jönsson). Deras bästa målchans var en huvudstöt av planens i särklass sämste huvudspelare Taha Ali. Anloppet var bra, inlägget var bra men Ali nickade cirka 10 meter över och bredvid målet – från straffpunkten.    Tre avslut, alla på nick. Det är ett bra betyg åt Norlings nya defensiv.

Den enda riktigt stora farligheten var egentligen självförvållad. Ishaq kompensationsförsvar vid fasta situationer. Numera drar han ofta i motståndarna, sätter händerna på deras skuldror vid nickdueller. I går var det en domare som blundade för allt men lite mindre cyniska domarögon kunde gott resulterat i både varningar och en straff i slutet av matchen. I övrigt blir hans defensiva roll mindre utsatt när IFK spelar så här och hans bolltapp märks inte lika mycket.  

Måste bli en fjärde seger på söndag och då förhoppningsvis med en betydligt mer offensiv, nygammal taktik. Men fortsätt gärna med Ari som vänster wingback och Levi i en lite friare roll bakom Totte och Markovic.   


About this entry