Nato eller inte – försvaret är svagt

Det är inte roligt att vara HIF-are denna vår. Det gör inte ont när knoppar brister, det svider när lagdel efter lagdel ruttnar.  

Jörgen Lennartsson påstod i Discovery att en förklaring till de få poängen är att de är nykomlingar. Jämngamle målvakten Lindegaard (som alltid haft svårt att slänga sig till höger) menade att man haft otur med poängen (jag lutar åt att han och Giffarnas Mohlin är sämst i allsvenskan på att slänga sig åt höger, det är bara att kolla på koefficienten räddningar, mål och deras uppenbara visuella problem att koordinera kroppen åt ena hållet). Alltså, HIF:s ”otur” har givit fem poäng på åtta matcher:

Utspelade mot Elfsborg men tre poäng.

Utspelade mot Häcken men kvittering på matchens sista spark.

Utspelade mot Djurgården med 30 avslut men ändå kryss.

Det är alltid i början av serien som nykomlingar överraskar. Sedan får de en reaktion efter sju, åtta matcher för att sedan komma tillbaka ungefär halvvägs i serien. Det vet Lennartsson. Nykomlingar brukar ha mycket energi, inte vara så välscoutade och överraska de lite mer blaserade lagen med taktiskt fräsch fotboll.

Lennartssons lag spelar en fotboll som var fräsch runt millenieskiftet och han har väldigt svårt att blåsa liv i de elva öron som måste lära sig gå på vattnet ­– just så tjockt är tabellens nedflyttningsstreck för en troende HIF-are.

Mot Norrköping hade man mycket boll men endast tre riktiga avslut. Alla på nick. Ejupis nick var bra. Jönssons var svag. Alis var knappast ett seriöst avslut med tanke på de perfekta förutsättningarna – futsallirare tränar inte överdrivet mycket huvudspel. Norrköping gjorde en dålig match men borde vunnit större. HIF såg ut att spela bra när motståndarna backade hem men man skapade alltså inte en enda målchans under den halvlek då Norrköping parkerade bussen.

Allra jobbigast är det centrala försvaret när de som i matcher HIF för tvingas backa hem långt från eget mål. Och ser inte mittbackarna och Ejupi ut som desorienterade Superettanlirare utan boll i de defensiva omställningarna så gör HIF gång på gång allvarliga misstag i eget straffområde.

Jag som är säker på att HIF hittills överpresterat poängmässigt ser med fasa fram emot ”måstematcherna” mot Degerfors borta och Värnamo hemma. Tar man inte minst tre poäng här är man i princip redan ute ur allsvenskan. Två kryss kan också räcka.  Annars är det redan över.

Ps Jag kan också tänka mig att Lennartsson får sparken i juni och med en ny tränare kan kanske HIF rädda sig eftersom två andra lag också är mycket svaga.  


About this entry