Barças tjejer kopierar killarnas misstag

Mycket boll, få rejäla chanser och inget offensivt huvudspel över huvudet taget. Så såg det ut de sista fem åren med Leo Messi. Man hade förtvivlat svårt att utnyttja sitt stora bollinnehav. Motståndarna backade hem och ställde om. I princip började det med Mourinhos Inter 2012 och fortsatte mer eller mindre så frustrerande ineffektivt.

Nu såg jag världens bästa damlag göra samma sak. I gårdagens CL-final mot Lyon. Perfekt inramning: fullsatt, högljutt, bra TV-produktion plus helt OK domare och på planen uppåt 70-procentigt bollinnehav. MEN. Få riktigt klara målchanser och i princip inte ett enda högt inlägg på hela matchen. Jo, nåt var där men av dålig kvalité: alibiinlägg!

Barça försökte spela sig igenom i mitten – där var våldsamt trångt. De gjorde flera enkla misstag i försvaret vilket resulterade i både 0-2 och 0-3. Och då var det bara spelat en halvtimme. Man hade 1-3 och en lobb från mittlinjen som tog i ribban – hade den gått in med en halvtimme kvar hade de kunnat störa Lyon men Barça hade ingen plan B och kanske är det för att man helt enkelt inte kommit så långt taktiskt? På sätt och vis kan man säga det samma om herrlaget men där var förklaringen att allting var uppbyggt runt Messis genialitet – hans prestation skulle bli så bra som möjligt och så fick resten av laget, tränaren och taktiken anpassas efter det.  Därför fick man inte mer ut av så många bra spelare och många halvdåliga tränare eftersom de riktigt bra tränarna aldrig skulle acceptera sig som marionetter i en sådan totalitär taktik.  

Jag hoppas Barça lärde sig något av gårdagen.

PS Det var väldigt många spelare som inte verkade kunna stå upp mentalt när bollarna rann inte. Typ mittbacken Paredes som gjorde en rad synnerligen simpla fel. Eller centern Hermosa som helt enkelt bara gömde sig i röran av spelare vid straffområdeslinjen. Å andra sidan har jag en känsla av att det ofta händer i damernas CL-finaler. Att förlorarna släpper in många mål redan i första halvlek. Att en baklängesmål omedelbart genererar flera. Lite av samma symtom jag tyckte man kunde se i svenska landslagets OS-final. Flera av de mest rutinerade spelarna hade inte den mentala styrka det krävs för att leda en grupp i motgång.


About this entry