Courtois final

En högerback gör ett grovt misstag när han glömmer markera – en målvakt gör inga och vinner CL-finalen åt Madrid. Så kan man beskriva Courtois-Sala 1-0.

Det som gör Thibaut Courtois så bra är räckvidden parad med explosivitet och smidighet. Han kommer djupt ned och täcker hela målet oerhört snabbt och följdsamt. Han når bollarna i de olika hörnen för att han reagerar så snabbt och har ett fantastiskt frånskjut. Tänk vristerna som en katapult: Stefan Holm-style. Ge honom en månads höjdhoppsträning och har gör 2.20 utan problem.

När man läser engelska Wiki-texen framstår han som bäst på precis allt men jag har sett och skrivit om belgarens mindre bra ageranden i viktiga landskamper. Generellt har han alltid varit bättre i klubblagen än i landslaget och allra bäst har han varit i Madrid.

Hans mod var något reducerat i Chelsea. Han undvek helst en-mot-en-situationer. Han utnyttjade inte sin räckvidd i höjdspelet och såg alltid mänsklig ut när han släppte motståndarnas tvåmålsledning – som om det fanns en uppgivenhet som bara väntade på att ges näring.    

De här svagheterna har tränats bort i Madrid – så all cred åt deras målvaktstränare. Jag misstänker att de jobbat väldigt mycket med mental träning. Allra bäst kan utveklinen sammanfattas i underbensparaden han gör efter en sidledsförflyttning i mitten av andra. Från ett överlångt inlägg vid bortre hörnan och en nick, till andra hörnan där Sala möter och ska bredsida in den från nästan ingen vinkel alls. Sedan gör han också en fantastisk räddning när Sala ska skruva in den i bortre. Han läser den och därför hinner han rädda en boll de flesta målvakter släppt i tron att den var omöjlig att nå.  Var ett par grymma parader till.

Varför Courtois hamnade i Madrid är en märklig historia. Han sade sig vilja spela många år i Chelsea och hade förlängt kontraktet. Så separerade han och frun som bodde i Madrid – medan hon var gravid med deras andra barn. Varefter han tvingade Chelsea att sälja honom till Madrid. Chelsea vägrade tills de fick tillräckligt betalt. Så lade Madrid upp 400 miljoner för en målvakt vilket väl var marknadsvärdet varefter Chelsea betalar det dubbla för den unge, oerfarne och ganska ansvarslöse Kepa. Absolut en lovande målvakt som utvecklats direkt negativt i Chelsea. Måste vara en av världens genom tiderna sämsta affärer.

Kepa spelar av sina år i Chelseas B-lag med astronomisk lön medan Courtois sedan ett år tillbaka har en relation med en israelisk fotomodell och deltagit i nån slags E-sportens Formel 1-VM för Alfa Romeo.  

Så kan det gå!

Thibaut Courtois


About this entry