Politikerna vill kopiera ”de danska lösningarna” – varför vågar inte SvFF göra samma sak?

Nyligen konstaterade Olof Lundh i en krönika att fotbollsförbundet var sossestyrt och så kommer förbli inom överskådlig tid. Det tankesätt och den av rädsla präglade tvångskollektivism som styrde Sverige på 1900-talet är religion i svensk fotboll säsongen 2022.

Så varför spelar lilla Danmark VM och krossar världsmästarna på Parc de France? Hur kan de rödvita i går ställa upp med blott fyra man från elvan som spelade EM-semi i somras och emellanåt ändå leka med hemmalaget? Den 1:a juli startar Tour de France på Ströget.

Bland annat ett mer modernt, visionärt förbund som attraherar fritt tänkande människor. En struktur som främjar nya lösningar istället för prioritera lojalitet, tradition och konformism.  

Allt är inte bra – utländska ägare/bedragare har förstört flera klubbar men även skapat internationella vinnare. Danska tränare och sportchefer återfinns i Europas allra bästa klubbar. Danska spelare uppmanas att våga utmana och utveckla sig själva istället för att bara tänka vad som är bäst för kollektivet och ”spela hem”.

Dansk fotbollskonst på Koldinghus sommaren 2021.

När en av Danmarks bättre tränare lockas till Sveriges mest framgångsrika klubb stannar han blott två säsonger och flyr sedan hals över huvud en juldagsmorgon tillbaka över bron när han inser att trots alla triumfer och hyllningar han ingen makt eller inflytande äger. Han kan inte ens få värva en riktig målgörare varefter stolta Malmö FF, värvar samma alibiskyttekung för tredje gången, gör historiskt få mål och spelar destruktiv fotboll under hela vårsäsongen.  

Med Hamlets ord (uttalade från renässansslottet Kronborg med blicken mot det spartanska försvarstornet Kärnan och Olympia på andra sidan Öresund) är där ”något ruttet i svensk fotboll”.


About this entry