Chanslöst mot Norge

Det tog blott fyra, fem minuter så gjorde Robin Olsen en fantastisk räddning på ett norskt friläge. Det jag skrev i torsdags – att svenska försvaret var uselt och totalt beroende av Robin Olsen stämde. Däremot fick jag fel i tron på det offensiva Sverige. Huvudsakligen beroende på att Sverige är så dåliga defensivt. Utan alla bra backar Janne ratat tvingade han nu de offensiva spelarna att i första hand försvara. Första 25 minuterna pressade Norge och Sverige slog långa, ”flyktlika bollar” mot en ensam och isolerad Alexander Isaks huvud.   

Hade Viktor Claesson eller Dejan Kulusevski sluppit hänga 80 meter från Nyland hade vi kunnat binda upp fler norska försvarare och de hade inte vågat anfalla som hårt. Men Janne satsade på försvaret och att Olsen skulle ta allt. Det gjorde han nästan.

Han var nära att ta den groteskt feldömda straffen men Haalands bredsida var alltför hård och välplacerad.  Man bör verkligen ifrågasätta VAR när domarna som nu tycker det är viktigare att skydda varandra än själva rättvisan. Har skrivit om det här.

Det är lätt att vara efterklok men hade Janne vågat satsa på en mindre defensiv anfallare än Claesson hade kanske matchbilden blivit annorlunda. Jag hade gärna sett Elanga starta och springa från den högt stående norska backlinjen istället för att anfalla sista 20 mot ett samlat förvar och små ytor. Nu blev matchbilden i första halvlek anpassad till den på bänken sittande Elanga och när han väl kom in passade spelet bättre den närkampsstarke Claesson spelare.

Än annan sak som inte har med spelarnas låga kvalité att göra är uppspelen. Milosevic slog nästan inte en enda rätt passning och norrmännen gav helt enkelt fan i honom så de flesta lite längre uppspelen, förutom att rulla i backlinjen, tvingades AIK-spelaren stå för. Visst hade Janne kunnat ändra på det – att då Milosevic hade bollen hade fler spelare mött för kortare passningar. Nu blev det inte enbart förlorade bollar av Milosevic passningsförsök utan även ett baklängesmål. Jag bara tycker att det var alltför simpelt – visst borde väl Janne ha ett motdrag till detta.

Det understryker att hur bra jag än tycker om Janne Andersson som medmänniska borde hans tid som förbundskapten vara över nu.  Han har gjort det väldigt bra – låt nu någon yngre med mer fantasi försöka.  


About this entry