Nya strafftolkningen en katastrof

Två straffar emot och en för fick Sverige på fyra landskamper. Det är extremt mycket och extremt fel. Jag tycker inte ens att Claesson ska ha straff eftersom han tappat bollen och enbart fortsätter löpningen för att bli offer. Och rikt belönad.

De två norska är blott löjliga. Det var sådant här VAR var tänkt att ta bort. Det fungerade också – folk slutade filma. Så blir det Nations League i juni 2022 och UEFA-domarna bestämmer sig för något lika misslyckat som Jannes 4-3-3.   

Nu är plötsligt all en-mot-en-beröring straff. Krafth drar undan benen men norrmannen kastar sig. Olsen vidrör visserligen norrmannens kind men den grova smekningen genomförs i ungefär samma ögonblick som bollen går över kortlinjen. Beröringen ändrar inte möjligheterna att göra mål men eftersom norrmannen skriker och kastar sig så tycker VAR det är straff.

I går krokade två spelare i varandra på väg ut ur straffområdet åt olika håll. Ingen av dem var bollförare, fransmannen råkade trampa kroaten på hälsenan så han föll och domaren blåste omedelbart straff. Där avgjordes matchen. Att i princip ALLA spelarna stått och hållit och dragit i varandra några ögonblick tidigare spelade ingen roll.

Jag tycker det är idiotiskt att åter belöna filmarna och att säga att fasthållning med bollen högt i luften är inget men ligger bollen på gräset när man håller fast är det straff och varning. Förstår inte logiken.

Vad värre var. En fransman sprang med bollen mot kroaterna kortlinje, i straffområdet i slutet av matchen. Han fick en knuff i ryggen, tappade en del balans och den fot som han blev tvungen att kasta lite bakåt när kroppen började rotera framlänges träffade benet på den som knuffat. Där är två straffar i samma tackling men den välplacerade domaren gjorde ”wash out”. Rabiot säger nog då alldeles direkt på det något för domaren ger honom ett jättesnabbt gult och ser sedan till att Kroatien gör en snabb inspark. Han stressar den kroatiske keepern. Om det var för att ignorera VAR-granskning får vi nog aldrig veta men detta var en riktigt straff och den tittar man inte ens på. Hade jag varit UEFA-jurister hade jag letat efter avvikande spelmönster och checkat domaren och hans kusiners bankkonton. Och låtit någon ansvarig för domarna avgå. Som licenserad SvFF-spelare hade jag lämnat in en misstroendeförklaring…

Jag är förbannad. Det är så jävla frustrerande med den här tolkningen. Jag har inte saknat filmningarna – jag förstår inte varför man försämrar sporten och gör straffar till något helt avgörande. Fotboll ska innehålla så få straffar som bara möjligt eftersom de egentligen inte är en del av fotbollen. Det är ett raffinerad alternativ till slantsingling för att avgöra matcher mellan fega lag som annars aldrig tagit slut. Stoppa straffinfernot!     


About this entry