Bänken blev Warriors avgörande vapen

Basket är kanske det mest logiska av alla stora bollspel. Den där turen är minst avgörande. Bland annat för att det är så fysiskt och intellektuellt krävande. Du måste fatta en mängd kloka beslut under hög stress och puls inom ett par sekunder. Och att detta upprepas gång på gång.

Speciellt som ni blott är fem. Med elva går mindre bra spelares brister att dölja. Hockey kommer väl närmast men där kan du fortfarande vara korkad och ändå väldigt framgångsrik för spelets variationer och möjligheter är så få. Det är basket, packad med sarg och muskler istället för fantasi. Det är därför NBA-finaler brukar avgöras av hur de övriga är, bänken, de hungriga, relativt underbetalda. Hur mycket tvingas du spela dina fem stjärnor – hur mycket kan bänken avlasta utan att förlora så mycket kvalité.

Lakers experiment den här säsongen med världens genom tiderna äldsta och mest meriterade bänk som skulle understödja de tre stjärnorna slutade i totalt fiasko. Och en sparkad, förödmjukad coach. Extremt duktiga spelare reducerades inte till medspelare eller komplementspelare utan till statister som skulle spela försvar medan LeBron och Russel Westbrook vilade, på planen…

I nattens sjätte match Boston Celtics – Golden State Warriors (San Francisco) vann bortalaget just den matchen 21-5, vann hela matchen 103-90 och vann hela serien 4-2. Mycket välförtjänt, som alltid. Bostons bänk spelade 40 minuter, GSW:s 60 där Jordan Poole hade 15 poäng på 18 min.

Jag tar upp det här alltid förbisedda ämnet för att de fem första är stjärnorna och bland dem lyser några extra tydligt. Den makalösa trepoängs-skytten Stephen Curry fick sina fjärde ring på åtta år men blev finalens MVP för första gången (Joel Embiid i 76:ers blev grundseriens MVP). Draymond Green är en gammal halvstor spelare som är ligans bäste försvarare för att han är så intelligent, har en så intensiv attityd men är också en oerhört duktig passare. Den kombinationen är unik.  

Han har under slutspelets 21 matcher snittat 7,8 poäng och i princip samma antal returer och assist. Men skjutit 48%, 17,6% treor och satt 63,8 % av straffarna. Procenten är m a o förfärlig, ändå är han tätt på att vara finalernas egentlige MVP.  Det är lätt att tänka på honom likt en fotbollsmålvakt som räddar sitt lag utan från förlust men glöms bort för på andra sidan planen har en lagkamrat varit den som petat bollen över en linje. Steph Curry petade i 34 poäng i natt varav 6 av 11 trepoängare.

Det är att den även är den vackraste och mest underhållande sporten gör den inte mindre överlägsen. också en av de faktorer om jag tycker gör NBA-basket till den bästa bollsporten över huvud taget.  Låt mig enbart tilläga en sak som basket är vida överlägen fotbollen – de har tre likvärdiga domare som respekteras stenhårt av spelarna. De har också ett VAR system som fungerar, till skillnad i från fotbollen.  

Bänken blev Warriors avgörande vapen

Basket är kanske det mest logiska av alla stora bollspel. Bland annat för att det är så fysiskt och intellektuellt krävande. Du måste fatta en mängd kloka beslut under hög stress och puls inom ett par sekunder. Och att detta upprepas gång på gång.

Speciellt som ni bara är fem. Med elva går mindre bra spelare att dölja och hjälpa. Hockey kommer väl närmast men där kan du fortfarande vara korkad och ändå väldigt framgångsrik för spelets variationer och möjligheter är så få. Det är basket, med muskler istället för fantasi. Det är därför NBA-finaler brukar avgöras av hur de övriga är, bänken, de hungriga, relativt underbetalda. Hur mycket tvingas du spela dina fem stjärnor – hur mycket kan bänken avlasta utan att förlora så mycket kvalité.

Lakers experiment den här säsongen med världens genom tiderna äldsta och mest meriterade bänk som skulle understödja de tre stjärnorna slutade i totalt fiasko. Och en sparkad, förödmjukad coach. Extremt duktiga spelare reducerades inte till medspelare eller komplementspelare utan till statister som skulle spela försvar medan LeBron och Russel Westbrook vilade, på planen…

I nattens sjätte match Boston Celtics – Golden State Warriors (San Francisco) vann bortalaget just den matchen 21-5, vann hela matchen 103-90 och vann hela serien 4-2. Mycket välförtjänt, som alltid. Bostons bänk spelade 40 minuter, GSW:s 60 där Jordan Poole hade 15 poäng på 18 min.

Jag tar upp det här alltid förbisedda ämnet för att de fem första är stjärnorna och bland dem lyser några extra tydligt. Den makalösa trepoängs-skytten Stephen Curry fick sina fjärde ring på åtta år men blev finalens MVP för första gången (Joel Embiid i 76:ers blev grundseriens MVP). Draymond Green är en gammal halvstor spelare som är ligans bäste försvarare för att han är så intelligent, har en så intensiv attityd men är också en oerhört duktig passare. Den kombinationen är unik.  

Han har under slutspelets 21 matcher snittat 7,8 poäng och i princip samma antal returer och assist. Men skjutit 48%, 17,6% treor och satt 63,8 % av straffarna. Procenten är m a o förfärlig, ändå är han tätt på att vara finalernas egentlige MVP.  Det är lätt att tänka på honom likt en fotbollsmålvakt som räddar sitt lag utan från förlust men glöms bort för på andra sidan planen har en lagkamrat varit den som petat bollen över en linje.

Det är också en av de faktorer om jag tycker gör NBA-basket till den bästa bollsporten över huvud taget.   


About this entry