En dåres försvarstal

Med en dåres envishet skrev jag under vintern och våren om bristen på anfallare. Media och supportrar tog som vanligt rygg på Malmö FF och så kom Abubakari, Nanasi och Patriot och Isak Kiese Thelin att framstå som värdiga ersättare till Colak.

Jag har alltid haft så svårt att förstå varför människor som har betalt för att förstå fotboll kan göra så uppenbara misstag. När Europa League-finalisten visar intresse för att värva Colak och MFF gjort historiskt få mål med en historiskt sätt överlägsen trupp och förutsättningar måste väl någon fatta att det var fel. Eller så låtsas man som vanligt att ingen gjort något fel och går vidare. Kanske kan man avyttra IKT och sedan köpa honom för fjärde gången?

Nu skall MFF köpa och inskola en helt ny forward. Det kommer ta tid. Vem det än blir kommer han (en spekulation så här nära in på Pride-festivalen men likväl) göra några mål i början blott för att det inte går att undvika när MFF är överlägsna. MEN. Han ska lära sig sina lagkamrater och vice versa och han ska prestera på absolut topp direkt med tanke på att matchandet är så hårt. Han måste få mycket speltid och samtidigt inte för mycket. Och han ska träna på ett sätt och på en nivå hans kropp troligtvis inte är van vid – liksom många andra av MFF-arna den här våren. Jag har en känsla av att han först blir bra sent i höst, när tåget till Champions League och allsvenskan redan gått.

MFF har också värvat en balansspelare eftersom Milos uppenbarligen inte tror att Lewicki och AC håller och att Peña är alltför svag en-mot-en-spelare. en med en trebackslinje behöver inte MFF en balansspelare med övervägande defensiva kvalitéer. i allsvenskan.

I min dåraktiga fotbollsvärld återvänder Anel akut för att spela CL och förbättra ett taskigt CV. Milos går över och spelar Nielsen-Anel-Dennis i backlinjen med Rieks och Berget som wingbacks. Vilket innebär att man har minst fyra ytterbackar för många i truppen, för allsvenskan. Peña tillsammans med  två andra mittfältare (Ola och Rakip?) och så IKT och den nye boxspelaren. Med Lewicki och Hugo Larsson och Biermacevic som första inhoppare.

Men det händer förstås aldrig.  Blir säkert 4-3-3 med två helt överflödiga ytterbackar som slår höga inlägg och inkast till spelare som förlorar 8 av 10 nickdueller eller till mittbackarna inte kan nicka offensivt utan bara undan. Är jag rädd.

PS Min relation till MFF är inte helt olik Strindbergs till Siri von Essen. Enligt en överraskande bra text på Adlibris är ”En dåres försvarstal, som Strindberg författade på franska 1887-88 när äktenskapet med Siri von Essen råkat in i en svår kris, är en av de stora kärleksromanerna i svensk litteratur. Den är på en och samma gång en hänsynslös och hatisk uppgörelse med hustrun och en avancerad naturalistisk, psykologisk roman, som har släktskap med klassisk fransk romankonst.Romanen, som vållade skandal i Sverige trots att Strindberg aldrig gav ut den på svenska, har blivit mycket olika bedömd. Den har utnämnts till ”den hemskaste bok som Strindberg och följaktligen någon svensk författare någonsin skrivit” men också till ”en av de märkvärdigaste romanerna i den nyare europeiska litteraturen” ”

PSS Apropå nyförvärv har Tobias Sana varit hemma hos oss i Malmö och spelat basket. Överraskande bra bollkänsla även i de händerna.


About this entry