Skillnad på planinvasion och bengaler?

En ensam individs planinvasion, utan spelare på plan, betraktas som ett ganska harmlöst brott. Med spelare på plan tror jag att det numera automatiskt polisanmäls och när hundratals ”kortsidespersoner” stormar mot andra kortsidespersoner är det självklart fara för allmän säkerhet och borde betraktas som ett mer allvarligt brott, typ ”våldsamt upplopp”, eller ”sabotage mot blåljusverksamhet”.

Bengaler orsakar ungefär samma problem som när någon ensam springer in på plan under match. Det är knappast någon risk för spelarnas säkerhet men det bedöms mycket allvarligt eftersom det stör själva matchen. Spelet blåses av, vakter ska ta hand om den störande personen. Det tar ofta sällan mer än 30-45 sekunder men väcker harm och vredesmod hos mediakommentatorerna.

När det bränns av bengaler direkt vid avspark så att spelarna tvingas stå och slå bredsidor i 4-5 minuter istället för att spela fotboll så ser samma experter i media genom fingrarna och pratar om at man ska fokusera på det positiva. Likaså ängsliga klubbledare och tränare. Ingen vågar ifrågasätta bengalbrännandet.

Denna feghet finner jag svår att förstå. För mig är det helt OK att göra bränna bengaler under ordnade former (och arrangera andra härliga tifon för att de bidrar till stämningen) medan spelet inte pågår. Att ta över matchen enbart för att väcka uppmärksamhet, precis som planstormaren, är oacceptabelt.

Den här förståelsen och höga toleransen för de som misshandlar fotbollsupplevelsen för hundratusentals har fått konsekvenser. Bland annat att det blir allt mer vanligt att kortsidespersoner kastar in föremål mot målvakter, hörnläggare och andra mer tillfälliga riskzoner. Denna omfattande acceptans och ovilja att markera vilka regler som gäller kommer naturligtvis enbart bidra till att matcher får allt fler stopp, ryckigare förlopp, tar längre tid och till slut kommer det rinna över. Varefter klubbledare och media kommer skylla på polisen och politiker.

Kommer därför följa helgens 08-derby med lite extra intresse.  


About this entry