Därför gjorde Ymer dubbelfel

”Anledningen till varför jag inte spelar i Båstad är samma anledning till att Zlatan inte spelar i allsvenskan”.

Lätt hånfullt tackade Mikael Ymer, 23, nej till svensk tennis årliga högtid. Strax efteråt åkte den 88.e rankade i världen åkte ut mot en 20-årig talang i andra omgången av Wimbledon. Ymer har inte hävdat felcitering, han har inte försökt förklara, han har helt enkelt inte brytt sig.

En förklaring är hans kommentar till förlusten i veckan: ”Jag gjorde en väldigt bra match /…/ det är de här jag vill bråka med”.

Ordvalet alltså! Han i klär sig en liten pojkes och argsint outsiders karaktär veckan efter han framställt sig själv som åldrande, arrogant världsstjärna. Går liksom inte ihop. Men. Det är logiskt med tanke på hans utveckling och den curlande förskola som svensk tennis utgör.

Mikael debuterade i en ATP-turnering som nybliven 16-åring. Han fick ett Wild Card i Stockholm. Under många år var han, och hans äldre brorsa, enbart före detta lovande spelare rankade i tennisvärldens Division 2 Västra Götaland – de runt 300-400 bästa som tack vare generösa svenska sportsponsor kunnat leva på att kvala in i satellitturneringar och få två Wild Card per säsong. Sponsorerna har inte betalt för den karismalöse, medieskygge Mikael eller hans lite småsura ”brand” eller hans relativa resultatlösa karriär utan för att de vill svensk tennis väl. Och leka kungar två veckor om året.

Så nu är Ymer bland de 100 bästa och tycker det är ”pay back time”. I just Båstad.

En given förutsättning för att säga något så här dumt är naturligtvis att man inte är speciellt intelligent, eller är Zlatan. Eller har noll koll. Båstad innebär kanske tre dagar för Ymer (med riggad lottning och lite tur), allsvenskan skulle ta 300 dagar för Zlatan. Idrottsmän brukar ha agenter och rådgivare som lär dem ”do och dont´s”. Tror inte Ymer är på den nivån än.

Tror inte syftet var att dissa Båstad, och svensk tennis i allmänhet men han gjorde det.

Tror inte syftet var att frigöra sig från svenska sponsorer i framtiden men han gjorde det.

Likväl skriker svensk tennis efter en profil. Därför var tennisfolkets kommentarer mycket försiktiga och försonande. Längst gick chefen för Båstad, Magnus Norrman (en gång rankad tvåa), genom att påpeka att Ymer egentligen inte var bjuden: ”Faktum är att Mikael inte tog sig in i tävlingen på sin egen ranking, hade han varit Zlatan hade han kanske gjort det”.

Förklaring till jämförelsen med Zlatan finner man i just ATP-rankningen. Genom Wild Cards och framgångar i svaga fält i Båstad och Stockholm gick han från 200+ till 74 i rankingen säsongen 2019. Där har han hållit sig. Framförallt tack vare Wild Cards i svenska turneringar. Ibland strax över 100, ofta några placeringar under. Utvecklingen har med andra ord helt avstannat. Ymer fyller 24 år 9/9, är numera självförsörjande men märker att han inte har fler vapen i arsenalen än självförtroendet – och arrogansen. Så då brukar han de båda. Det boostar säkert honom en vecka eller två men sedan är det sanningen som går på nät igen och Mikael Ymer måste få till ett helt nytt passerslag från den baslinje som nummer 88 oundvikligen alltid är placerad på.  

Jag tror också att svensk tennis bör rannsaka sig själv och konstatera att det här fantastiska curlandet med mediokra talanger som pågått i 20 år utan framgångar även har negativa konsekvenser. Att det dukade bordet innebär att spelarna saknar ödmjukhet och självmedvetande.

Det är likadant i den kollektiva sporten fotboll – de talanger som ständigt haussas av fädrar, vänner och media blir väldigt sällan framgångsrika. Efter två, tre säsonger som seniorer krävs det att de levererar och det förmår de inte. I nio fall av tio handlar det om intelligens, den intelligens som stavas ödmjukhet och självmedvetande. Du måste förstå var du egentligen befinner dig och vad som behövs för att ta nästa steg. Man kan säga att valet står mellan ”bråk och break”. Ifall du inser att du måste utnyttja motståndarnas svagheter istället för att själv försöka föra matchen.

Ifall du slår dubbelfel är det en säkrare andraserv du ska fila på – inte satsa på eventuella servess.


About this entry