Ute och cyklar…

Jag var ute och cyklade när en av de mest fantastiska uppvisningarna i Tourens historia ägde rum. Enligt ett enigt, euforiskt Danmark. Satt fast i det ”Saxiska Schweiz”. Utan clips Eftersom TV-n i lägenheten vi hyr inte visade Eurosport (och den enda cykelbaren jag googlade fram öppnade kl 17) så tog jag ut på en längre tur på den gamla cykeln – med halvdana bromsar.
Cyklar mycket här i Dresden men enbart mellan museer, konditorier, barer,kyrkor, kyrkor restauranger, idrottsarenor och andra kultur-sevärdheter. Och mesta delen på trottoarer – de ofta 40-50 meter DDR-breda avenyerna har inte plats för cykelbanor, så alla cyklar på trottoarerna…

På de slingrande landsvägarna mötte jag nu en hel del andra cyklister som också missade Jonas Vingegaards genombrott/utbrott. I bergen. Han bara körde – som Wout van Aert på fjärde etappen. Medan Helle satt hemma och följde det danska miraklet på en tysk kanal. 

När jag följde Touren var vi också på Alpe d’Huez. Kallt och dimmigt – skapat av en holländsk präst som emigrerat tid efter andra världskrigets fasor. Och saknade cykelsporten. Den dagen var Pantanis genombrott

Normalt borde den unge dansken i dag få en reaktion – och 150 ryttare kommer göra allt för att skruva upp tempot och få dansken att gå in i väggen. Det jävliga är att uppför är du ensam – inga lagkamrater kan skydda dig mot gravitationen. Samtidigt kan åldern vara en fördel – kroppen återhämtar sig lite snabbare, han är i ögonblicket mer mentalt stark än han någonsin varit tidigare. 

Så den oundvikliga frågan om doping – när du så tydligt går över gränsen för vad kroppen accepterar kan man då göra det utan hjälp? Ja, men det handlar om enskilda, enstaka överträdelser av vad kroppen förmår. Och hur du tränar och hur perfekt din kropp är för cykel. Jag kan inte föreställa mig att den ödmjuke, unge familjefadern är dopad men jag vet ju inte. Vet bara att det är det mest spännande som hänt i min sportvärld de senaste säsongerna. Så ska ni bara se ett cykellopp i år så är det förmodligen vägen upp till Alpe d’Huez. 


About this entry