IFK Norrköping 2.0: allra först en ny sportchef

Chockad över Tony Martinsson-intervjun före matchen i lördags på Discovery. Borde bli hans ”Degerfors”.

Nordin Gerzic ställde några bra frågor och Tony gjorde klart att avgången orsakades av: ena gången bristen på resultat och andra gången att laget inte spelade som IFK ska göra. IFK ska spela ”bra passningsspel”, ”hög intensitet med power”. Nye tränaren ska vara en som alltså spelar just så – med andra ord är inget stort namn som Norling efterträdare eftersom man inte har spelare för det man kräver. Och ingen bra tränare låter sig styras så i detalj. Alltså. När IFK ska bli föreningsstyrt istället för tränarstyrt blir det en ung, osjälvständig tränare. Eller en groteskt övergammal.

När Norling alltså, enligt Tony, inte stod för den önskade taktiken, och inledde säsongen med flera förluster. Varför började man inte sondera tränarmarknaden redan då? Varför ville man ha bort Norling, sparkade honom efter Degerfors kvittering på tilläggstid, och sedan väntat minst en vecka med att börja leta tränare för att man ”ska samla ihop det”? ”Det”? Vad är ”Det”?

Tony säger dels emot sig själv, dels verkar han var totalt handlingsförlamad och missköter jobbet grovt. För det kan ju inte vara Degerfors sena kvittering som gjorde att ”sättet att spela” var fel. Ifall nu missnöjet var så stort med både prestation och resultat – varför inte låta Rikard gå tidigare, allra senast före uppehållet?

”Vi känner oss mycket trygga med dem” sa Tony om Vedran och Anes. Det gör inte jag. I tidigare matcher har jag skrivit att de inte lyckats varken med matchcoachandet eller att ta ut rätt spelare. Men nu ska de plötsligt ha förtroendet och anses vara bättre än Norling fram till att Tony hittat rätt tränare – vilket enligt han själv kan ta tid.

Så IFK har faktiskt lyckats göra allting fel. Jag är övertygad om att det också kommer visa sig på planen. Sedan kan ju Tony ljuga om allt och att sanningen är något helt annat än vad han säger. Jag utgår från vad han sa och då är han definitivt inte rätt man för det här jobbet.

Sedan har vi det där med nyförvärv. Om man nu har näst mest pengar i allsvenskan – varför värvar man de Brito, Markovic och Eid som alla håller låg allsvensk kvalité? Ortmark och Ekpolo har varit OK nyförvärv men väldigt många i den här truppen håller allra högst den standard som motsvarar IFK:s nuvarande tabellposition. Nära botten. Och det är tre spelare som jag absolut inte tror att Norling har efterfrågat. Spelare på de positionerna ja, men inte själva spelarna. Fick Norling gå för att hans assisterande inte var tillräckligt bra?

Avslutningsvis. Nordin Gerzic står i direktsändning och påstår att IFK spelat man-man över hela banan. Det är ju rent hitte-på. Att pressa högt är en sak, att spela man-man om AIK försökte under Norlings sista säsong är nåt helt annat och Nordin kan uppenbarligen inte se skillnaden. Men vad ska man förvänta sig av en expert som tycker att Alexander Axén vore en perfekt IFK-tränare?

Poya – ja. Kan bli bra.

Adam – ja men varför ska han välja en klubb med så dysfunktionell ledning vilken dessutom ställer så stora och specifika krav på ditt val av taktik och spelsystem?

Sveriges i särklass bäste arbetslöse tränare är Olof Mellberg. Men inte heller han skulle acceptera att Tony Martinsson (och ”vi”) bestämmer taktiken.  Så vem blir det? Jörgen Lennartsson, Håkan Ericson, Pia Sundhage, Jens Gustafsson eller just han som motsvarar ”föreningens” kravbild? Hur många veckor tar det innan Tony kommer fram till att Kim Hellberg ska leda IFK Norrköping?


About this entry