Den danske bergsklättrarens trygghet

Foto Svend Rybner

Spännande med unga världsidrottare som lever med betydligt äldre kvinnor. Zlatans Helena är typexemplet. En av Sveriges bästa hockeybackar på 1980-talet, Stefan Persson, var gift med en 20 år äldre kvinna. I sammanhanget går det inte att undvika en annan världskändis i Paris idag, president Macron. 25-årige Jonas Vingegaard är gift och har barn med en 8 år äldre, före detta marknadschef för hans första proffscykelstall. På den tiden han jobbade extra på en fiskfabrik på norra Jylland.

Det gjorde aldrig Bjarne Riis, Danmarks enda, andra Tour-vinnare. Men medan den buttre, arrogante Riis, förutom några veckor då för 26 år sedan, aldrig varit varken älskad eller ens omtyckt i Danmark har alla tagit den ödmjuka, familjekäre Jonas till sina rödvita hjärtan.  

På Riis Wiki-sida finns inte ett enda ord om hans privatliv. Och den engelska texten är betydligt längre än den danska. Jonas är född och uppväxt i Hillerslev, en liten ort med 350 invånare i Thy kommun. Tänk Norrlands inland.

Det allra mest anmärkningsvärda är förstås att hans dels kom fram sent, och ur intet. Dels att han är dansk bergsklättrare. Jag har ingen som helst förklaring men jag är väldigt nyfiken på hur han tränat till sig de här två unika egenskaperna.

Till  Politiken anger han bland annat aerodynamisk träning och en mognadsprocess som främsta skäl till succén.  ” Han har i de senere år forbedret sig enormt på netop tidskørsler. Det tilskriver han Jumbo-Vismas minutiøse tilgang til disciplinen og hans intense træning på enkeltstartscyklen.

»Årsagen er aerodynamik. Jeg er også en bedre rytter nu og træder flere watt. Men jeg er blevet mere aerodynamisk, vi laver masser af test i vindtunneller og på bane«. 

»Vi har virkelig arbejdet på det, og det lønner sig nu«, siger Jonas Vingegaard.

Frem for alt skyldes hans generelle fremskridt i hans egne øjne, at han er blevet ældre, bedre og har fået større selvtillid.

»Jeg tror meget mere på mig selv, end jeg gjorde tidligere. Jeg er blevet mere moden. Ja, man kan vel sige, at jeg er blevet voksen«, siger Vingegaard.”

Kanske är Trine Maria och deras två-åriga dotter den stora skillnaden för med faderskapet kom framgångarna.

Danmarks mest populära människor i juli 2022.

1.Jonas Vingegaard Rasmussen

2. Dronning Margrethe – Regent

3. Christian Eriksen – Man United

4. Poul Dissing – nyligen avliden vissångare


About this entry