Det börjar ljusna på Olympia  

Från Discovery och i ett ögonblick då Ali redan spelat bollen i djupled. DETTA är alltför dåligt. Höj kvaliten på rättvisan, åtminstone till Superettannivå.

Mot Varberg kämpade man till sig ett kryss och idag visade HIF åter att man är ett helt annat lag under Santos-Lindström. Borta är spelarna av Superettan-kvalité som Lennartsson satsade på. HIF var extremt överlägsna i 70 minuter. Då tittade nerverna fram, man backade hem och Giffarna fick trycka på. Men det nya snabbare mer passnings-orienterade rödblå grundspelet börjar skönjas. Fortfarande är inte alla nya spelare på rätt platser på rätt tid men det kommer. Allra bäste HIF-are var åter mittbacken Thomas Rogne. Han är inte så snabb men gör allting rätt och begränsar riskerna för misstag.

HIF var OK men skapade inte tillräckligt. Giffarna var riktigt usla. Förstår inte hur de och Degerfors ska klara sig kvar. För HIF handlar det om att undvika kval och det är faktiskt inte omöjligt.

Giffarna hade en enda farlig chans. På grund av bristande samspel. Fyra HIF-are var runt en motståndare men ingen var resolut nog – och osäkerheten var stor. Så bollen studsade fram och Giffaren fick ett friläge som Joelsson gjorde en mycket bra dubbelräddning på.  

Före detta skyttekungen i Halmstad, t (RWP) debuterade. Han borde gjort två mål och fått ett friläge i slutskedet då assisterande tog ett helt galet offsidebeslut. Högsta Domstolen behandlade två sådana ”ass-misstag” senast (1/6). Samtidigt är ingen assisterande sämre än sin huvuddomare och Bojan Pandzic var som vanligt riktigt dålig. Framförallt reagerade jag på att Giffare två gånger gick under och tacklade en HIF-spelare som var uppe och nickade i ländryggen. Varefter hemmaspelaren landar utan balans och risken för farliga skador är uppenbar. I EPL blir det varning men Bojan släppte två fula tacklingar på bland annat Falsetas. Istället varnade Bojan Gigovic när denne protesterade mot inkompetensen. Bojan lade också till helt ofattbara sju minuter i en match där det skulle varit allra högst fyra.      

Nu ska HIF på kvalposition först möta Häcken borta och sedan potentiella poängmatcher mot Sirius, Giffarna, Mjällby och Värnamo i augusti. 8 troliga poäng där och hösten ser helt OK ut.  Redan mot Häcken kan det bli poäng ifall HIF förmår att matcha Tahi Ali mot allsvenskans nästnäst sämste högerback, unge, klumpige islänningen Fridrikson. Och deras svajige vänsterback är avstängd. Han borde faktiskt visats ut mot djurgården redan i första halvlek.  


About this entry