Cykelsportens sportwashing

Danmark dansar och ler denna söndag. Jag älskar cykling. Så vad kan vara mer passande än att ta upp de tre saker som komplicerar kärleken. Som hindrar mig dock från att se mer av världens främsta uthållighetssport (än nyligen avslutande TdF och några enstaka klassiker).

Inte enbart dopingen. Inte enbart det faktum att man arrangerar patetiska och meningslösa  tävlingar i oljeöknen under vintern. Cykling är också en av världens värsta sporter vad gäller att med pengar försöka tvätta bort ständiga brott mot mänskliga övergrepp och brist på demokrati. Ungefär samma latenta obehag som kommer förstöra en stor del av festen med världens största idrottstävling nu i november.

Bahrain Victorius og UAE Team Emirates är två av de värsta exemplen på hur ett tjock lager av ekonomisk smink ska förbättra utsidan. Astana från Kasakhstan har varit med sedan 2007. Helt sponsrade av en totalitär stat och ett stall som alltid, jo alltid, förekommer i dopingdiskussioner. Israel Premier Tech är ett privatstall men sponsras av det  israeliska turistministeriet. Australiska Bike Exchange sponsras av saudiska staden Al-Ula.

Danska Politiken har i tre veckor försökt få någon ansvarig för stallen, Touren eller Internationella Cykelförbundet att kommentera situationen. Förgäves.  Med två undantag. UAE Team Emirates stallchef Mauro Gianetti,

som mer eller mindre ber dem att dra åt helvete. Och så Sylvan Adams från Israel Premier Tech – den ende ansvarige som ställer upp för en intervju. Han menar att reklambidraget från turistministeriet är så litet att det inte påverkar stallet. Men de 3 miljoner sv. kronor, ett par procent av omsättningen, ger uppenbarligen inte enbart ett märke på tröjan utan också namnet på stallet. Fram till för två säsonger sedan hette man Israel Start Up Nation så kopplingen är mycket intim, om än inte officiellt, i pengar.

Förutom den här formen av statlig sportwashing har engelska Ineos och franska TotalEnergies fått kritik för att de utnyttjar cykelsporten för att förbättra ett solkat miljötänk. Kemigiganten Ineos är en av England värsta miljöförstörare. Energijätten har nyligen fällts i domstol för att ljuga om deras klimatomställning i reklamsammanhang – i annat än Tour de France och cykelsporten. För övrigt så var statliga svenska miljöförstöraren Vattenkraft (och brunkolsgiganten EON) huvudsponsorer för jättelika motionslopp på cykel i Hamburg och Berlin. Kanske är de fortfarande det eftersom deras respektive miljöprofiler är varken rena eller vackra.

PS Jonas Vingegaards Jumbo Visma är namnet på ett holländsk stall som existerar sedan 1980-talet. I många år hette de Rabobank. Visma är ett norskt företag som levererar olika dataprogram för företag. Jumbo en holländsk matvarugigant.


About this entry