Våldet vann: + och – med damfotbolls-EM

Sveriges första halvtimme mot England var det bästa jag såg. Bästa laget över en match var Tyskland i finalen. Nu såg jag inte förlängningen för jag var så säker på att det skulle bli straffar (två trötta lag utan fler avbytare) men Tyskland spelade mycket bättre fotboll än England.

Alla svenskar verkar hänförda över England, såväl på sociala medier som i media och i TV-studion. Jag tycker de spelade 1900-talsfotboll med långa bollar och väldigt påtaglig fysisk. Och fysiken avgjorde.  Det är OK men det var fan inte rättvist. Samtidigt kan man inte låta bli att älska lobben vid 1-0-målet.

Hade inte Tysklands skyttedrottning återigen missat en stor final hade man kunnat ta tillvara alla stora chanser.  Tidigare har hon varit skadad. Nu skadade hon sig på uppvärmningen – rekord?

FC Barcelona lär ha köpt en av finalspelarna – trots att hon har fem knäoperationer bakom sig. Ja, man har ju lyckats låna pengar igen…  (fotboll-TV borde ha en version av ”Lyxfällan”).

Jag tycker att de fyra semifinallagen spelade bra, underhållande fotboll. Att damerna nu nåt en nivå där bristande tekniken inte ständigt påverkar spelet negativt. Att man äntligen kan gilla damfotboll uteslutande för fotbollens skull. Nu har vi individuellt tekniska mittfältare som kan skapa och skifta tempo. Tyskland hade ett väldigt bra passningsspel fram till boxen där ingen var riktigt giftig. Avslutade man inte rakt på målvakten var det i ribba och stolpe.

Sämst i EM har rättvisan varit. Det är galet när VAR tar fel offsidebeslut – som bland annat drabbade Sverige mot England. I finalen visade man inte ens sekvenserna som granskades. Jag kan inte tänka mig annat skäl än feghet och inkompetens.

Den domare som ska vara bäst i Europa lät tyskan Oberdorf härja hej vilt. Och i andra, släppte den rödklädda det helt. Hon lät engelskan Rocco sätta upp en oerhört ful medveten armbåge i ansiktet på en tyska – utan att det blev ens frispark. I en herrmatch hade det varit rött direkt 100 av 100.  

Hon stod bredvid och såg hur en tyska försökte stoppa en omställning vid mittlinjen med att först dra i tröjan så att det stod som ett segel och sedan kasta sig och kapa engelskan över skenbenet. Blev frispark.

När en bollförande engelska utan fart men med boll nån meter framför sig fällde ut armen och försökte hålla tyskan bakom sig men slutligen stapplade och föll så fick engelskan frispark.

När en tyska tvekade på en 50/50-boll i friläge och eventuellt råkade toucha den engelska målvaktens knä i ett försök att undvika kollision men slippa kasta sig över, då blev hon varnad.

EM-finalen stördes av denna parodi på rättvisa. Det retar mig. Jag förstår att tjejerna måste ha egna domare, trots absurt låg kvalité.  Det är OK så länge spelarna accepterar det. Men då krävs det att VAR och andra möjligheter utnyttjas maximalt och inte sköts av inkompetenta, konflikträdda kollegor.  Det bästa hade varit att man i nuläget rekryterade och snabbutbildade gamla elitspelare – med känsla för spelet. Annars är jag rädd att spelarna ganska snart ger upp och kräver manliga domare. Det vore ett fatalt, men kanske nödvändigt, nederlag för damfotbollen.


About this entry