Grattis NT, beklagar IFK!

Så Tony Martinsson vände på varje sten för att finna IFK:s nye perfekte tränare och så fann han GULD-GLEN, ett rödvitt sänke?

Eftersom jag delvis bor i Danmark har jag lite koll på ”Guld-Glen”. Det första man kan säga är att efter att IFK Norrköping har haft en rad ödmjuka, inte så rubrikvänliga tränare är Glen Riddersholm tvärtom. NT kommer älska honom.

Han fick sitt smeknamn när han efter fyra säsonger och en stor budget vann mästerskapet med FC Midtjylland 2014-15. Han gjorde sig känd som en tränare vilken älskade och snacka vitt och brett och gärna kläckte kontroversiella saker. Som journalist älskade man honom, som motståndartränare fann man honom lite arrogant, mycket egoistisk. Många är de kontroverser han haft med andra tränare och sportchefer.

Den försommaren då FCM för sju år sedan vann fört guldet var höjdpunkten (hittills) på hans karriär. Han spelade absolut med hög press, snabbt passningsspel och generellt ganska offensivt. Men FCM har varit betydligt mer framgångsrikt sedan han lämnde och för tio dagar sedan fick Bo Henriksen sparken eftersom det bara blivit silver två säsonger i rad och att man startat ligan dåligt.

Samma dag FCM återsamlades efter ledigheten och skulle börja träna och planera var ett stort möte bestämt till klockan 08:00. Kvällen före ringde Riddersholm FCM:s sportchef Claus Steinlein och begärde ett möte klockan 07:00. Där sade han upp sig utan förklaring och försvann. Steinlein varken hälsar eller talar till Riddersholm ännu 7 år efteråt.

Glen kom dit som assisterande sju år tidigare efter att som förbundskapten för U17 ha misslyckats med några av Danmarks bästa ungdomskullar, innehållande bland annat Christian Eriksen.

Ett halvår efter FCM blev han tränare ett par mil därifrån, i AGF, Århus. Varade knappt två säsonger innan han fick sparken och sedan tog han över Sønderjydske som han inte heller lyckades med. Han har negativ matchstatistik både i AGF och i det Sønderjydske som säsongen efter att Riddersholm lämnat slutade som trea i ligan – klubbens bästa prestation någonsin.

Riddersholm blev istället assisterande i Belgien men satte inte heller där några inga djup avtryck. Nu är han alltså efter sju raka förlustsäsonger mannen som enligt Tony Martinsson ska göra IFK till ett topplag.

Jag har aldrig själv träffat honom. När jag jobbade aktivt som fotbollsjournalist bevakade jag bara Köpenhamnsklubbarna (på den tiden de hade många svenskar) och landslaget. Men jag har gamla kollegor som känner honom väl och de förstår inte varför IFK med sina resurser väljer en tränare som varken är vidare omtyckt eller framgångsrik. Men ja, han vill ha ett offensiv, passningssinriktat lag… …Grattis Tony!


About this entry