Gamla utespelare som inte förstår sig på målvakter

Glenn Strömberg är närmast en ikon, i en box med kommentator. På samma sätt som Glenn Hysén. De båda Glenn började bra, tillförde kunskaper och en intim spelarkännedom medan de var unga men har sedan långsamt glidit in i gubbfållan och blivit lite omedvetna karikatyrer av sig själva. De upprepar sig, de blir allt mer främmande för vissa element av spelet och förstår sig egentligen inte så mycket på taktik. Vilket är ett av många skäl till att jag gillar Poya Asbaghi: ödmjuk och analytisk. Inte högtravande. Lämnar man ordet till honom får man tillbaka det, i bra skick. När Erik Niva har hållit sina tvåminutersmonologer längtar man ofta desperat efter bilder, eller tystnad. Niva är kunnig och en stor retoriker, ibland alltför stor.

Glenn har blivit en ny Glenn, liksom överlevt sig själv tack vare sin göteborgska folklighet. Han är oerhört mycket klokare och mer analytisk men han missar allt mer av det nya som kommit med 2000-talet. Och han har aldrig, aldrig förstått sig på målvakter. Det är alltid, och enbart utespelarens perspektiv.

I gårdagens EPL-premiär Crystal Palace – Arsenal blev en hemmaspelare läckert frispelad av Zaha. Denne kom i den positionen, lite snett in i vänster del av straffområdet, då målvakten stod upp och så curlar du den med höger insida i bortre burgaveln. Men engelske Aaron Ramsdale läste det och tog ett steg åt det hållet och kollapsade sedan mot första stolpen. Arsenalstjärnan såg fotrörelsen och trodde det var säkert att bredsida den mot första stolpen men Guaita ”slajade” likt en hockeymålvakt rakt framför forwarden och blockerade bollen.

Glenn började omedelbart att gnälla på Arsenalspelaren, menade att det var ett riktigt dåligt avslut och förkunnande att just då skulle man naturligtvis vinkla in den i bortre burgaveln. Underförstått: det är ju skitenkelt.

Som vanligt resonerade han som om målvakten inte fanns. Inte med ett ord berörde han målvakten eller det faktum att målvakten lurat en spelare som förmodligen har många gånger högre lön än han själv räddat tre poäng i premiären.

Croydonlaget blev alltmer offensivt och så fick Arsenal ett andra mål. Utan Aron Ramsdales utmärkta räddning hade det annars kunnat sluta som förra fredagspremiären i EPL, då Arsenal förlorade derbyt borta mot Brentford och sedan gick från katastrof till katastrof.

Ett lag tränat av en av dåtidens mest cyniska balansspelare uppträder naturligtvis lite som Vieira var på planen. Han kommer aldrig vinna titlar och aldrig träna någon av de stora klubbarna men han verkar skapa starka kollektiv. Är Selhurst Park ett nytt Turf Moor?

Arsenal är unga. Saknar fakta i Sportbladets magasin om a. medelåldern i truppen och b. tabellen höst och vår 2021-22. Tror de var bäst av alla efter jul och att de är klart yngst. Plocka bort de 29-åriga balansspelarna Partey och Xhaka så var resten av startelvan i går knappt 23 år i genomsnitt.  

Arsenal kommer bli bättre än femma i år. Ifall favoriterna spelar alltför många hårda matcher och Chelsea inte hinner bygga nytt så kan Arsenal faktiskt utmana om titeln.   


About this entry