”Keep calm and carry on” med ditt spelmissbruk, uppmanar Glenn Hysén

Glenn tar cynismen till en helt ny nivå genom att uppmana spelmissbrukarna att strunta i faror och trotsa dödsskräcken. Detalj ur baksidan på Sportbladets Premier League-Bibel 2022-23

Idrottsvärlden, speciellt fotbollen, har länge varit helt beroende av spelbolag på samma sätt som många spelare är beroende av nya, hela tiden ökade insatser. Det är också, näst narkotika- och vattenindustrin, den marknad som ger de högsta vinsterna – för bolagen. Bara i Sverige omsatte de 95 bolag som har spellicens 26 miljarder kronor förra året, efter att de betalt ut vinsterna. Omkostnaderna är minimala, reklamkontot förhållandevis massivt och vinsterna mångdubbelt större. Alltid större.  

Det enda som är riktigt, riktigt säkert är att du som spelar, knarkar, röker eller dricker smaksatt vatten för 100 kronor liter förlorar.  

Knark– och spellangarna arbetar också ungefär likadant. Man frontar en kändis som Mikael Persbrandt, Henrik Larsson, JO Waldner, Patrick Ekwall, Glenn Strömberg Tomas Brolin, Glenn Hysén, Zlatan eller Brian Laudrup som går i god för den sköna upplevelsen att vara del av samma värld som BET365 eller Vegas, eller Mr Green eller Svenska Spel eller…  – vi är ju alla vinnare, eller hur?

Fotbollsvärlden är absurt förmögen eftersom de säljer TV-rättigheter för hundratals miljarder som TV-bolagen finasierar genom reklam för framförallt spelbolag. Så att du som betalar 400-500 kronor i månaden för att se till exempel allsvensk fotboll betalar också en massa extra pengar för varorna du ser på skärmen eftersom de även har gigantiska reklamkonton. Som fördyrar varorna du köper. Och insatserna måste hela tiden öka. Det är kapitalismens ekorrhjul, ett konsumtionsmissbruk vi alla sitter fast i. Alla. Även du och jag.     

För övrigt är osedvanligt många av spelbolagsambassadörerna även kända för egna missbrukarproblem. För mig är de paria, människor som säljer sin egen heder och stolta karriär för att leva på spelmissbrukarnas blodspengar. Ta till exempel Patrick som alltid anlitar media för att marknadsföra sitt eget livs tragiska moment – hur många söndriga äktenskap, våldsamma separationer, självmord och totalförstörda liv har finansierat hans feta ersättning? Det är ju ett slags bedrägligt barbari, inte olikt en olycklig vampyrs livshistoria.  

Hela den globala fotbollsindustrin, inklusive den svenska, har levt av det här. I takt med att samhället inser att det inte kan uppmuntra till beroendesjukdomar, som samtidigt kostar sjukvården enorma summor, ökar restriktionerna. Framför allt utomlands. Unibet har köpt många sidor reklam i Sportbladets Ligabibel. På omslaget frontar Glenn Hysén med rådet till spelarna (hämtat från engelska arméns soldatinstruktioner under andra världskriget). ”Keep calm and carry on”. Det är en cynism som är svårslagen.

I Serie A är det sedan 2019 förbjudet att göra reklam på tröjorna för spelbolag. I franska League 1 finns två, i La Liga har en klubb spelreklam och i den rikaste av alla, Engelska Premier League lever åtta av 20 klubbar på spelmissbrukarnas pengar. Men det är där numera förbjudet att locka med fria spel för nya medlemmar. Från oktober kan inte Patricks och Mikaels brittiska motsvarigheter göra TV-reklam och EPL-klubbarna har kommit överens om att fasa ut spelbolagen. Men det går långsamt – andras olycka är alltid fundamentet för de överförmögnas inkomster.

”Keep calm and carry on” med ditt missbruk uppmanar Glenn Hysén

Idrottsvärlden, speciellt fotbollen, har länge varit helt beroende av spelbolag på samma sätt som många spelare är beroende av nya, hela tiden ökade insatser. Det är också, näst narkotika- och vattenindustrin, den marknad som ger de högsta vinsterna – för bolagen. Bara i Sverige omsatte de 95 bolag som har spellicens 26 miljarder kronor förra året, efter att de betalt ut vinsterna. Omkostnaderna är minimala, reklamkontot förhållandevis massivt och vinsterna mångdubbelt större. Alltid större.  

Det enda som är riktigt, riktigt säkert är att du som spelar, knarkar, röker eller dricker smaksatt vatten för 100 kronor liter förlorar.  

Knark– och spellangarna arbetar också ungefär likadant. Man frontar en kändis som Mikael Persbrandt, Henrik Larsson, JO Waldner, Patrick Ekwall, Tomas Brolin, Glenn Hysén, Zlatan eller Brian Laudrup som går i god för den sköna upplevelsen att vara del av samma värld som BET365 eller Vegas, eller Mr Green eller Svenska Spel eller…  vi är ju alla vinnare, eller hur?

Fotbollsvärlden är absurt förmögen eftersom de säljer TV-rättigheter för hundratals miljarder som TV-bolagen finasierar genom reklam för framförallt spelbolag. Så att du som betalar 400-500 kronor i månaden för att se till exempel allsvensk fotboll betalar också en massa extra pengar för varorna du ser på skärmen eftersom de även har gigantiska reklamkonton. Som fördyrar varorna du köper. Och insatserna måste hela tiden öka. Det är kapitalismens ekorrhjul, ett konsumtionsmissbruk vi alla sitter fast i. Alla. Även du och jag.     

För övrigt är osedvanligt många av spelbolagsambassadörerna även kända för egna missbrukarproblem. För mig är de paria, människor som säljer sin egen heder och stolta karriär för att leva på spelmissbrukarnas blodspengar. Ta till exempel Patrick som alltid anlitar media för att marknadsföra sitt eget livs tragiska moment – hur många söndriga äktenskap, våldsamma separationer, självmord och totalförstörda liv har finansierat hans feta ersättning? Det är ju ett slags bedrägligt barbari, inte olikt en olycklig vampyrs livshistoria.  

Hela den globala fotbollsindustrin, inklusive den svenska, har levt av det här. I takt med att samhället inser att det inte kan uppmuntra till beroendesjukdomar, som samtidigt kostar sjukvården enorma summor, ökar restriktionerna. Framför allt utomlands. Unibet har köpt många sidor reklam i Sportbladets Ligabibel. På omslaget frontar Glenn Hysén med rådet till spelarna (hämtat från engelska arméns soldatinstruktioner under andra världskriget). ”Keep calm and carry on”. Det är en cynism som är svårslagen.

I Serie A är det sedan 2019 förbjudet att göra reklam på tröjorna för spelbolag. I franska League 1 finns två, i La Liga har en klubb spelreklam och i den rikaste av alla, Engelska Premier League lever åtta av 20 klubbar på spelmissbrukarnas pengar. Men det är där numera förbjudet att locka med fria spel för nya medlemmar. Från oktober kan inte Patricks och Mikaels brittiska motsvarigheter göra TV-reklam och EPL-klubbarna har kommit överens om att fasa ut spelbolagen. Men det går långsamt – andras olycka är alltid fundamentet för de överförmögnas inkomster.


About this entry