Vild dansk fotboll

Tycker ni att tränare sparks snabbt i svensk fotboll är det inget mot snabbkontraktens danska Superliga.

Andreas Alm ligger pyrt till efter Odenses senaste hemmaförlust. Mot Uwe Rösslers Århus. Troligtvis måste det bli poäng borta mot Brøndby på söndag ifall den f d Häckentränaren ska sitta kvar.

FC Midtjyllands Bo Henriksen fick sparken efter två omgångar. Sedan vann nye tränaren 5-1 mot just Odense men ligger pyrt till efter 3-3 mot bottenlaget Lyngby och 1-4 mot Benfica i CL-kvalet.

Bröndby-Odense på söndag blir ett riktigt ångestmöte eftersom även Bröndby ligger i botten. Utspelade och storstryk i gårdagens Köpenhamnsderby mot FCK i Parken. 4-1 kunde varit betydligt mer inför ett fullsatt och festligt derby nummer 100. Jo, även FCK har inlett säsongen dåligt och det diskuterades ännu vid middagstid på söndagen i fall Jess Thorup skulle få sparken vid en förlust. Nu talar rubrikerna om FCK:s guldvittring istället.  

FCK sålde sin tonårige forwardstalang Mohamed Daramy till Ajax förra sommaren för cirka 150 miljoner svenska kronor. I onsdags var han tillbaka på ett årslångt lån. I går startade han bredvid Viktor Claesson och gjorde succé.

Nordsjälland leder serien. Det gör de inte länge till men hittills är nästan alla de sex toppkandidaterna på nedre halvan. Enda småklubb som inte överraskat är nyuppflyttade Lyngby, mitt lag. De mötte FC Midtjylland hemma i fredags och låg under 0-3 efter en halvtimma.  Borde varit 0-5 när bortalagets osäkre, unge isländske landslagsmålvakt gjorde ett nytt dåligt ingripande alldeles före pausen. Andra halvlek var jämn men rädslan smög sig in under CL-klubbens svarta tröjor. Kvitteringen kom i 88:e minuten och sedan hade ” De Koungeblå” från Greater Copenhagen en kanon i ribban.

Danska Superligan är oerhört underhållande och vanebildande, på Viasat.  


About this entry