Bort med plankan!

Gillar längdhopp! Hatar reaktionär idrott. Förstår inte plankans funktion. Plankan begränsar hopplängderna på samma sätt som om man inte fick hoppa höjdhopp hur man ville utan var tvungen att sätta ned frånskjutsfoten på en specifik plats.

Plankan var tänkt som en fast punkt på lösa kolstybbsbanor – så inte hopparna halkade. Plankan var 20 cm bred, 120 cm lång och 10 cm djup. Med andra ord en stock. Fine!

Plankan har inte haft någon positiv funktion på ett halvt sekel – ändå fortsätter friidrotten att använda den men nu enbart för att göra längdhopp svårare, och kortare. Eller ibland har man så tunna plankor att de fungerar som språngbrädor – vilket ju är fusk. Antingen tar man bort plankan eller inför man övertramp och andra tvång även i höjdhopp och på 100 meter.  

Tresteg? Trestegsplankor är olika för män och kvinnor. Och skiljer sig från längdhoppens. Trestegs ska bara bort, hela skiten. Eller så inför vi tvåsteg, fyrsteg, femsteg o s v.


About this entry