Bolsonaros bollpojkar

Inga svenska fotbollsspelare stöttade ett parti i valet. Vi gör inte sånt i Sverige – förmodligen för att spelarna är rädda för att försämra sitt ”brand” och att många med reaktionära klubbledare hatar spelare som tänker och tycker självständigt.

Så är det inte i Brasilien. De går till val i dag. Den gamle vänsterorienterade Lula ser ut att göra comeback. Han har suttit fängelse för korruption men i en reklamvideo frikänner gamle frisparkskungen i Lyon, Juninho, honom i egenskap av påhittad VAR-domare. Romario är också Lula-supporter, och själv politiker.

Annars är Lula-laget tunt. Sittande Trumplike, semigalne presidenten Bolsonaro har däremot ett starkt lag. Nästan alla fotbollsspelarna tillhör gruppen av högerextremistens kärnväljare: män, evigt nyfrälsta, evengeliskt kristna – de som nästan inte kan formulera en enda mening utan att kasta in ett tack till Gud som stående bisats. När de gjort mål kommer först ett tacksamhetens finger till Gud och sedan ibland ett till lagkamraten som tack för ”andraassisten”. Tänk allt som symboliserar Neymar Jr – Bolsonaros absolut främste och mest trogne man och en spelare med ungefär samma sorts tvåfotade moral som presidenten.  

Lucas Moura, Felipe Melo och gamle Rivaldo tillhör också gänget som hejar på när Amazonas förvandlas till kalhygge och kungadöme för billigt nötkött.

Ett par av de som helhjärtat stöttade Bolsonaro i förra valet 2018 har dock varit tysta nu när hans odds är sämre, som Thiago Silva, Kaka, Cafu och Marcelo. Tänk Thiago Silva med den regnbågsfärgade armbindeln som lagkapten för ryska PR-klubben Chelsea samtidigt som han på alla sätt stöttade den president som sagt att han ser hellre sin son dö i en olycka än att denna kommer ut som homosexuell. Där har du dagens fotbollsvärld i ett nötskal.

Gamle Ronaldinho är ren Bolsonaro-tifosi. I förra valet var han skandalpresidenten nyckelspelare och belönades efteråt med ett välavlönat jobb som ”turistambassadör”. Det var samma år som Ronaldinho lyckades förklara sig i personlig konkurs, satsa sina pengar på en obskyr krypto-valuta, vara ambassadör för ett olagligt pyramidspel och sitta fem månader i fängelse i Paraguay för dokumentförfalskning.        

Opinionsmätning säger att Lulu kan få nödvändiga 50 % redan i första valomgången men man ska aldrig räkna ut en galen brasseledare, oavsett färg på armbindeln. Det är inte enbart i brasiliansk fotboll som det ganska ofta sker oförklarliga under, naturligtvis alltid tack vare Gud Fader.  


About this entry