Fotbollen först

”Så får vi se hur tuff allsvensk fotboll är!”

Den bisarrt kategoriske Bojan Djordjic har helt rätt, alldeles omedvetet. Under avbrottet i matchen MFF-Union Berlin menade Viasat Sports expert att bengaler, fyrverkerier (riktade åt ”rätt” håll), kanske också bangers, är en helt nödvändig del av supporterkulturen och i fall du plockar bort det dör svensk elitfotboll. Ingen kommer vilja se fotboll, ingen hejar, inga känslor när man inte kan vara ”tuff” längre.

Det är inte där han har rätt men att höra en manuslös Bojan Djordjic bli så upphetsad att han sluddrar och man bara väntar på att fradgan ska börja rinna över läpparna – det är också underhållande. På sitt sätt. Men nyckelordet för Bojan, det som gör att han identifierar sig med kortsidans ståplats är ”tufft”. Att vara tuff är numera viktigare än fotbollsupplevelsen för både Viasats expert och en liten del men tydlig del av ståplatspubliken.

För huvuddelen av oss handlar det om andra värden som stämning, sjungandet, spänningen, att inte begränsa känslorna genom att sitta ned men helt klart – för en del, huvudsakligen yngre och medelålders män, handlar det om att känna sig tuff och få göra allt det du inte vågar göra i vardagen, utanför läktaren tillsammans. Att få vara tuff i grupp, vinna andras respekt!  

Tillskillnad från Bojan ser jag varken raketer eller bangers som en omistlig del av svensk läktarkultur. Jag tror inte ens Bojan tycker det, i fall han får förbereda sig med manus. Känslorna tog tag i honom och likt de kraftiga höstvindarna från sydväst som gör en lite obalanserad ryktes Bojan med och tappade lite av det omdöme han ändå vanligtvis härbärgerar. Med manus.  

Svenska sportjournalister och MFF-supportrar är nu fullkomligt eniga om att delar av motståndarklacken förstörde matchen och orsakade förlusten. Vad de ”glömmer” är att det faktiskt också sker matchavbrott i allsvenskan (och svenska cupfinaler) – fast då blir ingen upprörd utan experterna och media suckar istället djupt och menar att det ”är lite tråkigt” med alla avbrotten, med ”scenerna vi inte vill se”. Precis som de gjort i 10-12 år.    

Vad Bojan och de andra glömmer är att den vita plastsits som kastades in kom från MFF-läktaren, inte från tyskarna. Precis som att det kastades in en bengal på den utrymda planen. Från MFF:s kortsida. När den rekordeliga MFF-familjen äntligen fick en möjlighet att tillsammans ta avstånd kunde ändå ett par i familjen inte låta bli att visa att de minsann också är ”tuffa” och kan kasta in saker på planen.   

Nu har jag inte följt tysk ligafotboll på länge men jag tror inte att gårdagens händelser skulle accepteras. Tvärtom. Så en orsak till tyskarnas uppträdande var säkert att de var utomlands och kunde. och då gjorde de det. Det blir intressant att se ifall klubben försöker identifiera de maskerade våldsverkarna, eller inte.

För det primära är att man ska kunna gå och identifiera de som bryter mot reglerna. Nolltolerans mot maskering vore en självklarhet men det kommer aldrig att ske för att a. klacken skyddar de som de tycker är tuffast och b. att klubbarna inte vågar ta ställning mot en del av sina supporters av rädsla av att förlora stöd och pengar.  

En lösning är kameraövervakning och sedan släpper man ut ståplats som man tar in ståplats – en och en. Då hinner man identifiera våldsverkarna. Om man verkligen vill. Ja, du tappar säkert nån enskild åskådare men som Bojan förklarade, i ett rakt motsatt resonemang om kollektiv bestraffning: ”ska 10 få förstöra för 10 000”?

Man skulle kunna tycka att klubbar som Malmö FF borde ta parti för sin publik, för barnfamiljer och mot våld och huliganism men det gör varken MFF eller någon annan klubb. Det är tragiskt men logiskt. Utvecklingen har varit så här i 10-12 år. Istället för att klubbarna tar sitt ansvar överlåter man till samhället och ordningsmakterna att hantera det problem man skapat. Det blir inte bättre supporterkultur, det blir allt fler ordningsvakter, poliser, hästar och helikoptrar.

Jag har alltid stått upp och sett fotboll, när jag inte arbetat. Jag älskar supporter – och läktarkulturen för ja, det är en del av fotbollen men det är inte den som sätter ramarna och bestämmer ordningen. Jag tycker att klubbar som Malmö FF genom sin brist på konsekvens och gullande med våldsverkarna sviker både oss supportrar och fotbollen. Det måste förändras och det går att sammanfatta i två ord: fotbollen först!   


About this entry