Dags för MFF att ställa om

MFF har aldrig sett bättre ut, varit rikare och mer stabila än för tio månader sedan. Såg man närmare upptäckte man sprickorna. Det ville ingen göra. Sedan följde ett uppenbart felbeslut som resulterade i en rad följdverkningar. Och så är vi framme vid 18 oktober 2022 och MFF gör sin resultatmässigt sämsta säsong i allsvenskan på drygt tio år. I går, i Göteborg, visste man inte om det var grådassigt regn eller himmelsblå tårar som vräkte ned och gjorde planen svårbemästrad. Vilket gynnade ett cyniskt, destruktivt hemmalag.

Det uppenbara felbeslutet var Colak – skyttekungen som nu gör succé ute i Europa men som MFF:s gamla trygga trotjänare till ledare tyckte krävde alltför hög lön. Att löneklyftan skulle bli osolidarisk. Sedan den dagen har MFF saknat en målgörare och det borde ha varit uppenbart även för de otroligt erfarna, duktiga MFF-ledarna. Och supportrarna.

Supportrar ser enbart resultat, inte prestationer. Mycket i Malmö FF är fantastiskt bra men gör ingen mål i herrarnas A-lag gör supportrarna gemensam sak med media och dissar hela föreningen, allt och alla. Tyvärr tar sig de senares kritik ofta uttryck i våld; i ord och i handling.

På kort sikt ska MFF krossa Djurgården i nästa omgång. Och det tror jag de gör. Jag trodde också de skulle besegra Blåvitt och hade fotbollen varit logisk så hade de vunnit enkelt. Den allsvenska placeringen får vi bjuda på, det är än tuffare att vara HIF-are i dag.

På lång sikt måste MFF analysera, vädra ut och bygga nytt. Alltför många viktiga beslut har varit tokiga. Många dyra spelare har fått extremt långa kontrakt men är så undermåliga att de aldrig får spela. Tänk utanför boxen. Förutsättningarna är fantastiska. Här finns massor av kärlek och känslor, en lagom stor och modern arena man själva äger i en lagom stor och modern stad. Föreningen har en otroligt bra struktur, ansvarsfull, hållbar verksamhet, stark socialt ansvar, en rad bra spelare och ett fett bankkonto.  Vad som krävs är människor som ställer rätt frågor. Människor utanför MFF-familjen!

En skog måste brinna då och då för att överleva och växa sig stark. MFF brann för lite drygt 20 år sedan i Superettan. Då hade man modet och självinsikten att ställa om, föryngrade sig mentalt och kom tillbaka på en enda säsong. Helsingborg gjorde samma fel som MFF nu gör och man har fortsatt göra det i snart tio år nu. HIF brinner. Utan kontroll. MFF kan släcka sin beskedliga, hanterbara eldsvåda över några vintermånader – ifall man vågar.

Man investerade i fel ledare och fel spelare. Var det inte fel på det ena så var det den andra som fick ta konsekvenserna. Man köpte dåliga spealre som inte används för stora summor och gav dem tre, fyra år långa kontrakt. Man förnyade kontrakten med spelare som inte är tillräckligt bra och man satsade på att lösa problemen internt genom att förlita sig på de ledare som varit klubben trogen i årtionden.


About this entry