Tung fotbollshelg bearbetas

Obestämd oro. En lågintensiv smärta i själen, stort energitapp. Likgiltighet, koncentrationssvårigheter. Nära ångest. En latent frustration som går ut över fel saker. Bland annat för att det egentligen inte finns något fel – någon mer ansvarig än mig själv och min fascination för en fantasifull lek utförd av män utstyrda i färgrik konfektion och kortbyxor.

Jag investerar en massa tid och känslor i fotbollslag och ofta är återbäringen noll noll noll. Likt min väns pensionsförsäkringar som hon stoppar in en förmögenhet i varje månad men som envist bara fortsätter att sjunka i värde. Snart kommer hon inte ha råd att betala för CMore, Viasat och de fotbollskanalerna. Och mina lag faller handlöst och degraderas, divisionsmässigt.

Andra hanterar sin besvikelse över att deras lag förlorar genom att kasta bengaler, smälla bangers eller hytta med näven och skrika fula saker till medmänniskor som bär andra färger på sina tröjor. Både män och kvinnor. Storväxta och mindre (vägrar använda begreppet vuxna i det här sammanhanget). Jag skrev för några veckor sedan att svensk elitfotboll har mycket att jobba med. Jag har varit aktiv i den här debatten långt innan jag hamnade i en TV-studio i sammanband med dödsfallet i Helsingborg 2014. Nu som politiker, jag blev faktiskt det i går söndag före matcherna, har jag möjlighet att kanske lyfta frågan till den nivå där klubbar och förbund måste reagera.

Helsingborgs IF spelade en måstematch på Olympia och förlorade klart. Jo, de skulle haft en straff efter 45 sekunder men när det verkligen gällde var de inte ens nära. På hemmaplan. Det jag sett tidigare under hösten var inte där, Rasmus Jönsson är tyvärr alltför gammal och Varberg borde vunnit större. Underbart att få se Stojan Lukic igen. Efterlyste honom efter Fredrik Anderssons match mot Hammarby förra helgen på min målvaktsranking. Trodde aldrig jag skulle få rätt.

Barça förlorade klart på Bernabeau. Jo, Ansu Fatis snedträff på halvvolleyn i slutet hade kanske gett dem en pinne men den var de faktiskt inte värda. Jag som kämpar med att få mina fotbollsungdomar ska lära sig att spela mycket med insidan av foten gladdes på något sjukt, ambivalent sätt åt Valverdes 2-0 där 100 av 100 spelare i den förra generationen hade försökt pressa ett lågt skott med vristen. Den vite sköt en bredsida i hörnet. Så hårt att Ter Stegen inte hann ned och så långt ut att han inte hade klarat den med en fotparad.  

IFK Norrköping spelade ännu en usel, meningslös match. När man redan hade förlorat kastade den danske tränaren in sin ende boxspelare och stjärna. Han åstadkom naturligtvis inget. Det var ett mycket märkligt byte. Antingen är Guld-Glen totalt okänslig för ett lags aktuella prestationsnivå eller så ville han bara förnedra sin stjärna. Få ”Totte” Nyman att lida. Kanske var petningen en bestraffning för något som hänt på träning. Den enda anledningen till att man inte startar md sin enda riktiga målskytt är ju ifall denne är halvskadad eller behöver vila. Då kastar man inte inom i en förlorad match med 20 minuter kvar. Jag lutar åt bestraffning. Skrev att Totte borde vägrat byte!

FCK fick till en kvittering i sjunde övertidsminuten ute på Vestegn. Av Roony ( Bardghji) från Malmö. Snygg ”helflygter” (det vill säga dansk helvolley). Lyngby fick på hemmaplan chansen att vinna första matchen i omgång 12 mot nästjumbon Ålborg, med Hamrén. Förlorade. Isak BJ startade till höger i en tremannakedja och hade ett friläge som han sköt utanför. Håller inte på nån av lagen men känner många som gör det. Bröndbys osympatiske norrman fick mig att hålla stenhårt på FCK. Det är inte ofta.

St Pauli vann derbyt. Efter att HSV:s lagkapten fått ett märkligt rött direkt. Målvakterna bråkade med varandra. Eric Smith, startade som vanligt i Pauli och gjorde första målet. När han spelade i IFK Norrköping klagade jag på Jens G. eftersom han hade dålig backlinje men samtidigt hade en utmärkt mittback som aldrig fick spela på den positionen. Så här skrev jag t ex 10 sep 2020 on Norrköping inför sista delen av allsvenskan: ”Extremt bra offensivt, rent svaga defensivt, trots Isak, näst bäste målvakten som blir omöjlig att ersätta. När omskolas Eric Smith till mittback av landslagsklass? Therns sista säsong?” https://maxtiotar.blog/2020/09/10/sa-slutar-ovrehalvanallsvenskan/

Hann också med världens två bästa klubblag nu: Klopp vs Pep 1-0. Dålig, mycket taktisk, första halvlek. Extremt underhållande i andra men domaren Taylor släppte otroligt mycket. Läskigt mycket. Den ende som straffades var Klopp som fick rött direkt. Rättvist utvisning, rättvist resultat.

I kväll prestigemötet Mikael Stahre-Malmö FF. Blir jag lite mindre melankolisk efter det?