Nietzsche och fotbollsupportrar

Sällan får jag chansen att skriva om Aarhus Fremad – den ständiga andraklubben i Danmarks ständigt näst största stad. Nu tar jag den för i går besegrade man Brøndby med 4-0 i cupen. Tredjedivisionsklubbens största segern någonsin, om vi inte räknar seriepremiären mot extremt dryge storebrodern AGF i högsta serien. Under två dygn var Fremad Danmarks bästa lag. Sedan blev det tuffare och på våren, 14-15 omgångar senare, begick 44-årige ordföranden och allt-i-allo Jan Hammerholt självmord.

Som hans änka, som nu säljer pølser på den lilla stadion, berättar i Mortens Bruuns fantastiska bok ”Kampdag” (Politikens förlag -21): ”han var duktig på mycket men att delegera jobb och ansvar var liksom inte hans grej”.

Stressen blev alltför stor. Det var den 15 mars 1998. Precis som AIK-arnas Turina-hyllning sjunger än idag Fremad-supportrarna ”Alle ska dø, Nietzsche hade ret”. Det gjorde de också när de krossade Boozt-ägda, blågula BIF från Köpenhamns västliga förorter. Det stod 3-0 redan i halvtid.

Fremad är inte längre den riktiga arbetarklubben i Århus men namnet avslöjar att den en gång var det. Precis som Fremad Amager var det på Amager eller Frem i Valby. ”Fram” eller Framåt” döptes även svenska, ickeborgerliga fotbollsklubbar till för 100-120 år sedan och namnet hämtades från Tyskland. Där fick ”Vorwärts” fick en sen renässans i Östtyskland.

Åter till Nietzsche? Näh!  

PS Cupen är stor i Danmark. Det är cupfinal i Parken inför fyllda läktare varje år i slutet av maj. Brøndby är historiskt svaga i den turneringen. Bland annat har de åkt ur mot klubbar som knappt finns, t ex Skagen och Varde. Så här sa Brøndbys midtbanespilleren Mathias Greve till DR:

»Det er en forfærdelig følelse. Det er pinligt. Jeg tror, det er den værste oplevelse i min karriere. Det er pinligt og pisse dårligt«.

Ord och inga visor. Boozt IF ligger åtta i Superligan, två poäng från relativ nedrykkning och åtta från serietoppen. FCK ligger sjua. Sex bästa går till slutspel.


About this entry