Dubbla räddningar, dubbla missar

Viktor Claesson. Sympatisk grabb, olycklig straffläggare.

De fyra mötena FCK mot FC Midtjylland (FCM) avgör ofta danska ligan. Kommer nog bli så även i år. Båda lagen går bra i Europa men tappat lite placeringar i serien. Det är dock blott sju, åtta poäng och 20 omgångar kvar till förstaplatsen.  

När de möttes för en månad sedan i Herning vann FCK trots att Viktor Claesson missade en straff. Mot erfarne Jonas Lössl som bland annat gjort 71 matcher för Huddersfield i EPL. Viktor slog straffarna i Ryssland och eftersom Pep Biel är skadade fick han gå fram i Parken på övertid i lördags. Mot en 33-åring med en bra räddningsprocent på nästan 30 %. Det stod 1-1. Värnamofödde Viktor bredsidade den väldigt hårt alldeles till vänster, om den vänstra stolpen.  Ingen dum straff, ifall den gått tv, tre decimeter mindre åt vänster.

Mest sjuka straffdramatiken utspelades i Madrid där Atletico behövde vinna för att ha chansen att gå vidare i CL. Domaren blåste av direkt efter en hörna. Trots att matchen var slut och ingen reagerat på planen, eller på Metropolitano ( INTE ENS DIEGO SIMEONE)  börjar VAR-rummet  kolla och det slutar med att Yannick Carrasco, belgaren möter Leverkusens finländare 33-årige Lukas Hradecky. Denna har redan släppt i sex straffar i år i Tyskland och CL. Men han är en framstående straffstoppare, cirka 30 procent går inte i mål. 29-årige Yannik har inte slagit så många straffar för Diego Simeone.  Luis Suarez tog dem tidigare, Griezmann har bränt en i år och är utbytt. Yannick slog däremot in 10-12 raka under åren i Kina…

Straffen han ska ta gäller alltså cirka 100-150 miljoner. Vinst och chansen är hyfsad. Miss och de är ute, blir kanske inte ens trea. Vänsterfotade offensive belgaren slår den till höger fast nästan mitt i målet och i usel höjd. Det är en straff som antingen slås på grund av arrogans eller nerver. Den är så dålig att Hradecky läst den tidigt och är tvungen att boxa bollen liggande i nedre delen av bröstet, nästan i magen. Straffen är så dålig att den nästan är bra. Bayer-burväktaren kan inte styra bollen så den studsar upp och fram flyger en hemmaspelare och nickar bollen stenhård med pannan, rakt i ribban. Varefter bollen studsar ut och ännu en rödvit spelare får perfekt träff med vänster halvvolley och bollen går spikrakt mot målet men precis före mållinjen står den olycklige Yannick och bollen träffar på hans vänster häl och får en märklig skruvad bana tätt över ribban. Puh!

Två räddningar till, av samme målvakt. Portos unge landslagsmålvakt Diogo Costa är en av världens bästa straffmålvakter. Strax över 40 % räddar han och borta mot Brügge tog han två nya fast får bara kreditera sig en. Diogos smidighet och explosivitet gör att han vågar stå några tiondelar extra och därmed får betydligt mer tid att tolka och läsa skyttens kroppsspråk.   

Vid första straffen var han så säker att han gick alltför tidigt och sket dessutom i foten på mållinjen. 23-åringen var två meter ut och tog den dåliga men hårda straffen strax till höger om honom. Som om han inte hade tålamod att stå och vänta och frysa i en fuktiga belgiska kvällskylan. Eller var det bara en taktisk finess? Gör han så här ofta för att vinna ett mentalt övertag?

Omskjutning och då bytte Brugge straffskytt. Det är spännande för jag tycker inte det faktum att man räddat borde betyda så mycket för skytten. Definitivt för Diogo men skytten måste ju inte bli nervös för att målvakten fuskar. Nu ställdes Diogo inför en skytt han inget visste om, blank sida, kan bli hur som helst medan en som redan lagt en straff vanligtvis gör vad som helst utom att upprepa precis samma straff. Det gör inte den där djupanalys på ett par hundradels sekunder så mycket enklare.

Straffläggaren Noa Lang är en ung vänsterytter. Andre ordinarie straffläggare. Vänsteryttrar är extremt osannolika straffläggare. Noa springer fram ganska snabbt men har lång ansats och Diogo ser att han kommer pressa en hård bredsida på Diogos vänstra sida. Så Diogo, som bara är 186 cm och därmed säkert världens bäste straffräddare i förhållande till centimeter, går i rätt tid och är så explosiv att han hinner ut och upp med en högerhandflata alldeles intill stolpen. Eller så tar den på handleden för bollen är några decimeter högre än de brukar vara. Oavsett vilket – en oerhört imponerande straffräddning.     

Missade straffar är själva essensen av fotboll. Ur målvaktens perspektiv alltså. Ungefär som när Överdomaren, enligt den kristna regelboken säger sig först ha korsfäst Jesus och sedan låtit honom återuppstå på en helt annan plan,  för våra synder. All denna meningslösa smärta, oändliga svekdebatter och så ändå fortfarande 0-0!


About this entry