Allsvenskans stora pris

”Inga konstigheter”. Nästan alla som ska vara med är det också. Enda problemet är målvaktskategorin. Att Hahn och Friedrich är med aktualiserar problemet med att de flesta som kallar sig ”fotbollsexperter” absolut inte har en aning om vad som kännetecknar en bra målvakt.  

Bäste målvakt

Jacob Widell Zetterström, Djurgårdens IF
Warner Hahn, IFK Göteborg
Ricardo Friedrich, Kalmar FF

Vinnare är Jacob Widell Zetterström. Om kriteriet på en bra målvakt inte är att göra spektakulära räddningar ibland, och stora tavlor ibland ,är Jakob överlägsen. Väldigt jämn och stabil, ovanligt smidig för sin längd, fantastisk räckvidd och förhållandevis orädd. Att spela bakom så bra mittförsvarare är en mycket otacksam uppgift. Friedrich korades till bäste målvakt för att han enligt deras statistik är bäst. Sjukt! Varken han eller Hahn är bland seriens fem bästa fast Hahn är den bättre av de två.  Friedrich har dock haft en bra höst. Återkommer till det i rankingen.

Bäste back

Hjalmar Ekdal, Djurgårdens IF
Isak Hien, Djurgårdens IF
Even Hovland, BK Häcken

Vinnare är Ekdal!  Oerhört mångsidig. Läser spelet bättre än nästan någon annan. Förmodligen världsklass i five-a –side. Hien har rätt stora brister och extrema förtjänster men han är fortfarnde inte mer än lovande.  Hovland har haft en rätt lätt jobb om dysfunktionella forwards.

Bäste mittfältare

Samuel Gustafson, BK Häcken
Mikkel Rygaard, BK Häcken
Nahir Besara, Hammarby IF

Vinnare är inte Besara. Men vem av Rygaard eller Gustafson som varit bäst kan jag inte avgöra.

ÅRETS FORWARD

Alexander Jeremejeff, BK Häcken
Marcus Berg, IFK Göteborg
Marcus Antonsson, IFK Värnamo

Vinnare är inte Berg. Jeremejeff är mer mångsidig. Antonsson, efter ett par år av missar och misstag, har varit nästan hundraprocentig i Värnamo. Båda är värda priset.

ÅRETS UNGA SPELARE

”Endast spelare som fått en del av sin utbildning i en SEF-akademi, är födda 2001 eller senare och med maximalt 15 matcher i Allsvenskan eller i annat lands högstaliga före årets säsong är valbara.”

Yasin Ayari, AIK
Oscar Uddenäs, BK Häcken
Hugo Larsson, Malmö FF

Vinnare: Hugo Larsson är betydligt mer lovande än konkurrenterna. Har kroppen, attityden, fötterna och huvudet. Kommer bli A-landslagspelare om utvecklingen fortsätter. Minst ett år till i MFF vore klokt. Men det är väldigt konstiga kriterier.  

ÅRETS TRÄNARE

Tilldelas den huvudtränare som har haft störst positivt inflytande på sitt lags prestationer

Per-Mathias Högmo, BK Häcken
Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf, Djurgårdens IF
Henrik Rydström, Kalmar FF

Vinnare är Högmo eller Rydström. Högmo har bäst resultat men han har också haft större resurser. Så hade Kalmar vunnit allsvenskan med Gustafson, Rygaard och Jeremejeff? Ja!

BÄSTE SPELARE ( Den officiella titeln är ”Bästa” spelare men det kan man grammatiskt enbart bli i damallsvenskan/ eller ev. en hybridallsvenska. I herrallsvenskan måste man använda ”e” som sexuellt kongruensgenus).

Samuel Gustafson, BK Häcken
Alexander Jeremejeff, BK Häcken
Mikkel Rygaard, BK Häcken

Vinnare är Rygaard eftersom jag tolkar det här urvalet som man vill ta chansen att belöna den som inte vunnit ovan. Vilket alltså antyder att Gustafson vinner mittfältspriset och Jeremejeff forwardsutmärkelsen. Under alla omständigheter. Urvalet understryker det jag skrev om Häcken som ett ovanligt mästarlag med tre stjärnor och åtta komplementspelare. Plockar bort de tre och Häcken hade inte hamnat på övre halvan av serien.  


About this entry