Qatar-katarr 1/Moral kan inte VAR-granskas.

 Vår relation mår dålig, min och världsfotbollens. Vi har en över 50 år lång historia. Jag har aldrig mått så här kasst, i vårt förhållande. Det skaver, och svider. Jag vet att kärleken inte dör men den behöver fan ta mig en samtalsterapeut.

Det jag tycker mest illa om, förutom de tusentals dödsoffren på VM-arenorna, är föraktet för oss som älskar fotboll. Får kärlek och lojalitet utnyttjas till bristningsgränsen. När vi tycker det är hånfullt att klä ut alla stackas indiska slavarbetare till oss i identiska tröjor men utan att de ens kan uttala namnet på länderna de säger sig så hängivet stötta – då förklarar FIFA-bossen att vi är rasister.

Riktiga supportrar, alltså inte legosupportrar,  som verkligen håller på dessa länder får gratis flygresa, matchbiljetter och hotell om de ställer upp och sjunger rätt sånger och berättar om hur fantastiskt Qatar är. Det är ju precis som om Trump själv arrangerat VM. Det är exakt samma förhållande till den offentliga lögnen och relativ sanning.

När vi tycker det är fel att inte respektera mänskliga rättigheter och FN-stadgan så förklarar FIFA-bossen att vi borde skämmas i 3000 år.

Sedan tar han våra pengar, säljer ut fotbollen till Qatar och globala företag och menar att vi är otacksamma hycklare. Fotbollsdiktatorn Infantinos tal i lördags kommer ta plats i historieböckerna. Det var ett rent beställningsmord – precis som allt annat han gjort för Qatar, mot fotbollen.

Qatar köpte FIFA:s pampar. Qatar är ett slavsamhälle där 500 000 rika qatarmedborgare servas av cirka 3 miljoner slavar som bor i slumkvarter. 

Det är så jävla mycket skit nu och jag blir bara ledsen och besviken.

Jag kan inte bara tyst, stillatigande och stirrande (på matcherna) ta den här misshandeln. Jag måste göra nåt. För att markera att jag inte accepterar det här som bottnar i att han tror sig kunna utnyttja vår kärlek hur som helst. Om andra tycker likadant – jättebra. Tycker ni annorlunda så får ni göra det också. Var en sitt eget samvete. Moral kan lyckligtvis inte VAR-granskas.  

Jag förstår att det inte kommer påverka varken FIFA eller Qatar nämnvärt men om jag inte gör det – vem gör det åt mig? Det är ungefär samma sak som att demonstrera mot terrorregimen i Iran, eller Turkiets brist på demokrati eller ett par hundra saker till. Jag gör det för att om jag inte själv gör det hur kan jag tycka att någon annan ska göra det. Jag har följt varje VM sedan 1970. Minns fortfarande den oerhört tråkiga 0-0-matchen mellan Mexiko och Sovjetunionen. Ett VM är nästan som att ha fått bli pappa vart fjärde år. Jag har vårdat minne av varje turnering. Och så nu detta, med dammar av de dödas blod på planen, på Mbappés fötter, på själva bollen.

Så vad?

Det som troligtvis är mest känsligt är TV-publikens storlek. FIFA har en prestationbonus så ju fler som tittar i världen desto mer reklampengar. Ju färre tittare ju färre reklam ju färre intäkter. Så jag kan vägra titta. Fast det kommer bli omöjligt att inte titta när slutspelet drar i gång. Så jag tänker att jag vägrar se gruppspelsmatcher. Låter kanske löjligt men det är väl så mycket en demonstration mot Qatar och FIA som en demonstration för min egen självbild. Det är en markering, om än fnuttig och menlös. I värsta fall får jag väl fulstreama finalen, mellan Frankrike och Danmark.  

Qatar beräknas tjäna 80 miljarder på VM. FIFA beräknas tjäna 15 miljarder på VM. Hur mycket av det tillfaller Danmark? Och Sverige? Är det för övrigt inte blod på de pengarna som landar på Svenska Fotbollsförbundets bankkonto? Utan alla tusentals dödsfall hade det ju inte blivit VM i Qatar.

En annan slags småeffektiv protest i mikrokosmos-perspektiv är att avkräva sponsorerna nåt slags ansvar. I fall ni vill att era pengar ska går till att betala reklamavtalen med FIFA och Qatar ska ni undvika följande produkter ( och här nämns inte ens amerikanska ölblasket Budweiser):  

NubankBankingBrazil
Wanda GroupReal estateChina
VivoConsumer electronicsChina
HisenseConsumer electronicsChina
MengniuDairy and soy foodChina
adidasAthleticGermany
Byju’sOther educationIndia
ClaroMobile phone operatorsMexico
Qatar AirwaysAirlinesQatar
QatarEnergyEnergy and utilitiesQatar
The Look CompanyAdvertising, PR and sponsorship agenciesQatar
OoredooTelecommunications operatorsQatar
Qatar National BankBankingQatar
Gulf Warehousing CompanyDelivery and shippingQatar
Crypto.comCryptocurrencySingapore
Hyundai; KiaCarsSouth Korea
HublotWatchesSwitzerland
VisaCredit cardsUS
Coca-ColaSoft drinksUS
McDonald’s

Ps En katarr (grekiska för ‘nedåtflytande’) är en ytlig slemhinneinflammation som visar sig tydligast genom ökad slemproduktion i slemhinnan.


About this entry