Kan man köpa fotbollssupportrar? / Skitaktuellt blågult relationsdrama

 Han har sett 830 blågula matcher. När nu Nicolai Bryne Nielsen är på väg till höstsäsongens sista Brøndbymatch säger han rakt in i kameran:  ”Jag tänker att det blir nog inte fler”.

Inför sista kampen har de starkaste blågula supportergrupperingarna flyttat från Södra Läktaren upp i ett hörn. 3500 knäpptysta fans, klädda i orange för att markera oenigheten. På deras plats har några hundra lojala med de nya majoritetsägarna Global Football Holding lånat de stora flaggorna och andra tifoting av den officiella supporterföreningen.

225 miljoner danska kronor (nära 400 miljoner sv.) har konsortiets som redan äger sju andra europeiska klubbar betalt. Bröndby, som senast vann ligan mycket överraskande 2021, ligger nu näst sist i Superligan. Sparkat sin legendariske tränare har man naturligtvis redan gjort. Sist ligger mitt Lyngby, förstås.

”Allt vad vi fans byggt upp i alla tider har de nu köpt och ska försöka kapitalisera. DET har jag riktigt, riktigt svårt att acceptera”. Ren Lars Norén, supporterversionen.

Bröndby ligger på Vestegn, halvvägs till Køge – Köpenhamns mest invandrartäta förorter med lägst inkomst, hög kriminalitet och mycket bråk, inte minst i samband med fotbollen och de 28 500 som nästan alltid fyller Stadion.

Det är oerhört spännande att se vad som händer i slutet av februari då vårsäsongen startar. Kommer splittringen bestå? Vad händer om Bröndby hamnar i nedflyttningsserien?  Jämförelsen med Sverige är helt surrealistisk. Tänk om Norra Stå tystnade och försvann? Eller MFF:s supportrar klädde sig i rött och blått för att protestera? Eller slutade gå på matcherna? Hur är det med svenska landslaget och nästa FIFA-turnering. Är alla överens om att man ska gilla den, heja och indirekt stötta FIFA som om ingenting har hänt?

Min vän fotbollshistorikern Svend ( som också håller på Lyngby) säger att ”egentligen är det supportrarna som ÄR klubben, alla klubbar”. Den spännande följdfrågan är: kan man köpa dem?

Efter matchen, som BIF förödmjukande förlorar 0-2 mot lilla nykomlingen från det seriöst kristna Viborg, stannar de 3500 kvar och sjunger och skanderar: ”Bevara Brøndby”. Och ett par hundra instängda motståndarfans från Provinsen (men nu på andra sidan stadion) skanderar med. Det är fint! Ibland förenar fotboll. Samtidigt slutar de mörka parallellerna med ett ångestdrypande Lars Norén-drama.

Danska TV2 /Lorry har gjort ett 14 min långt reportage som du kan se här! Lysande och skitaktuellt skandinaviskt relationsdrama!  

https://www.tv2lorry.dk/soendagsmagasinet/broendbys-fans-protesterer-mod-salget?fbclid=IwAR2xurEWxMLTOH_pCriSz9iZjMzzs_as88ANBG2XmDer7IA4yqpnqxHOGF8


About this entry