Tråkigaste VM någonsin?

Är det så, det tråkigaste Fotbolls-VM i modern tid? Jag frågar för jag vet inte, jag bojkottar. Men ingen match i åttondelen verkar speciellt jämn. Överraskningarna backar hem, det bättre laget rullar runt i backlinjen och så skapar de chanser tack vare bättre fysisk. De är tuffare, fulare och har domarna med sig. Det är väldigt många inlägg och fasta situationer. Tempot är bedrövligt. Allting ser ut som Serie A, i slutet av april.

Hur kan jag påstå det – jo för att bojkotten är inte lika hundraprocentig längre. Där är sprickor, ett försiktigt sneglande i söndags. Jag såg en hel del av första halvlek av England-Senegal. Det var förfärligt, med små avbrott för försök till engelska kombinationer längs vänsterkanten och senegalesiska på motsatta, offensiva sida. Senegal borde gjort mål. Pickford gjorde en fin handbollsräddning med handleden. Annars var det mest tröstlöst rull, glädjande att se min gamle hatgris Maguires göra bort sig igen plus en domare som vägrade dela ut gula kort. Så kom jag in i andra halvlek då England gjort mål och då var det bara att stänga av innan kräkreflexerna kom.

Jo, de där överraskningarna i gruppspelet – det var ju kul, på samma sätt som det var tråkigt att lag man gillar fick resa hem. Å andra sidan inte mer än rätt. Spelar man dåligt, kommer man inte upp i tillräcklig nivå ska man inte vara med. FIFA:s nye favo Arsene Wenger menar att Tyskland och Danmark fokuserade på fel saker, d v s media ställde frågor om mänskliga rättigheter. Tyskland höll handen för munnen på lagbilden. Ifall en hand för munnen på lagbilden orsakar förluster så ska man nog tänka om – eller ta in en beteendevetare. Eller så har Wenger rätt – tyskarna och danskarna sprang hela tiden omkring och tänkte på de mänskliga rättigheterna och då är det ju svårt att gå in i en tuff närkamp och inte ge bort bollen. Prioriterar man mänskliga rättigheter före fiftyfifty-bollar så blir det tidig hemresa.

Ska med intresse läsa de danska analyserna – ifall de någonsin blir offentliga. Tyskland är en annan historia – nu har de liksom Italien misslyckats stort två VM i rad men spelat utmärkt däremellan. Ja, Italien bättre förstås. De där svängningarna är spännande, nästan obegripliga.

VM-90 var också tråkigt, fast mest för det var mållöst och all kreativitet sparkades ned. I Qatar gör man många mål men det blir ju inte bättre fotboll för det. Tror jag. Det där med kvalité och mål är en spännande ekvation som media kanske, kanske börjar få upp ögonen för. Den ekvation vars summa/slutsats alltid är att mål är överskattade! Inte för resultatet men väl för fotbollen som sport, underhållning och kultur. Jag ser fram emot kvartsfinalerna – då, äntligen tror jag på bra jämna matcher i högt tempo.


About this entry