Idag börjar VM

Jag är den traditionella typen. Den som vill ha tolvlagsserie i allsvenskan och det dubbla antalet i VM. Varför det är 32 i dag och 48 nästa gång är för att ju fler VM-lag desto lättare att styra FIFA och fortsätta korruptionen. Med färre lag per kontinent hade det blivit mer intressant med andra nationer än den egna. Fler matcher hade blivit intressanta och utslagsgivande. Kanske borde man bara ha 16 lag och väldigt spännande kval istället: 6 europeiska, 4 sydamerikanska, 2 från vardera Afrika, Asien och övriga Amerika. Plus ett rankingsystem som gjorde att ifall t e x ett europeiskt lag underpresterade grovt hade kontinenten tappat en plats till de som överpresterade.

Då hade vi lämnat det nationalistiska, den farliga blinda patriotismen och istället hejat på en hel fotbollskontinent. Det är en fin, folklig idé men naturligtvis en en utopi, alla utveckling går åt andra hållet. Även i allsvenskan. Så många meningslösa matcher, så många lag som bara slår långt och inte vill spela fotboll. I kvartsfinalerna är vi äntligen framme där alla lag kommer spela fotboll och inte enbart vill döda spelet och satsa på straffar. Ja, förutom Marocko då…  Jag har överseende med Marocko. De är Afrikas hopp och det handlar även om gamla koloniala oförrätter. För folket och historiens skull hejar jag inte på Portugal.  

VM handlar också om att markera revir vad gäller antal mästerskapsdagar – dels tjänar man mer pengar på reklam och ju fler dagar med VM desto mindre utrymme för EM och klubblagsfotboll. Förslagen med att spela Världscupen för klubblag som serie över två veckor är snart verklighet och Infantino med support av bland annat Wenger kommer åter ta upp förslaget om VM vartannat år igen. Jag tror fighten mellan FIFA och UEFA bara kommer bli tuffare (och omänskligare för fotbollsspelarna). Hoppet står till de globala storföretagen och deras värdegrunder. De har sådana, när konsumenterna också markerar och det tror jag vi kommer börja göra. Jag har aldrig gillat t ex Budweiser. Ska försöka undvika Adidas e t c.  

Själv känner jag inte att jag missat så mycket. Bojkottens framgång är svår att estimera, minst sagt. Där är väl nån enstaka match jag velat se så här i efterhand. Känner inte suget, inte den där osäkerheten i magen och kroppen som inför en viktig match för ett lag man verkligen känner för.  Och som är närmast identisk med känslan inför en match man själv ska spela. Jag har inte lagt handskarna på hyllan än. Befinner mig i en djup rehabfas men målsättningen är att träna ( och kanske spela)med Gröstorps IF till sommaren, när Impevallen höga gröna gräs och mjuka jordmån välkomnar en målvaktskropp på tilläggstid.

Nu skall jag cykla till Hyllie och träna!

Ps Hoppas på Kroatien, Frankrike, Marocko och så är jag osäker på Holland mot Argentina för jag tycker så illa om Van Gaal.


About this entry