Inte elegant men epokgörande

Marocko spelar ungefär som Sverige gjorde förra VM. Defensivt, osjälvständigt men vinnande. Med flera försvarare skadade, och två till under själva matchen. Det var kaotiskt, smärtsamt ful fotboll och helt jävla fantastiskt.  

Dels att de får revansch på två gamla kolonialmakter som mördat och härjat i Marocko under flera hundra år. Dels en boost för arabisk och afrikansk fotboll. Tror jag i alla fall.  Jag vet inte hur mycket de sydligare länderna på kontinenten associerar sig med den helt annorlunda nordafrikanska fotbollen men det är trots allt samma kontinent, samma förbund.  

Jag haussade jag landet som låter som en klementin redan förra VM. Då inledde de bra men föll ihop vid motgång.  Nu har de lärt sig. Låt oss hoppas att alla marockanska killar och tjejer spelar fotboll i dag. Låt oss hoppas att landet nu verkligen satsar på fotboll och lyfter både sig och kontinenten. Däremot se jag inte hur arabisk fotboll ska bli bättre för att Marocko lyckas. Att jämföra till exempel Iran eller Saudiarabien med Marocko är som att jämföra Sverige och Grekland.

Såg alla kvartsfinalerna. Frankrike-England var bra. England är turneringens näst bästa lag. Det är lustig när Hasse Backe iklär sig rollen som målvaktsexpert. Han gör det ofta och väldigt auktoritärt. Och har nästan alltid fel. Jag tycker sånt är jättepinsamt.

Neymar gjorde ett läckert mål men Kroatien visar att defensiv fotboll nästan alltid slår offensiv menad. Speciellt på landslagsnivå där taktik och kombinationer försvåras av att de bara spelar och tränar tillsammans några veckor per år. Portugal såg studtals helt impotenta ut mot nio marockaner i eget straffområde. Alla mittfältarna skulle springa tillbaka och hämta boll samtidigt. Där stod fyra, fem man och rullade boll, försökte spela bort två motståndare 35 meter från målet. Ifall det varit klubblag så hade Kroatien och Marocko inte nåt kvarten.  

En klar tendens tycker jag är tiden man har bollen. Det har varit väldigt lite pres-sspel, förmodligen just för att det tar allt för lång tid att organisera. Istället backar alla lag hem och väntar på omställningar eller att bara få bollen och börja rulla. Det hände i början av andra i Frankrike – England att spelet böljade, bollinnehavet blev kort för att England chansade och flyttade upp sina ytterbackar och spelade 3-6-1 ett tag.  Annars har det varit lågt tempo och tråkig fotboll.

Tippade Frankrike över Argentina i finalen, före kvartsfinalerna. Känns som om jag inte kan få fel. Det enda som kan hindra det är att Frankrike försvarar rätt dåligt. Deras fyrbackslinje och de defensiva mittfältarna är inte samspelta, gör många enkla misstag. Speciellt på fasta situationer. Nu är de så snabba offensivt att bara de gör första målet kommer de vinna VM men mot ett lågt stående försvar kan de få stora problem att göra mål.


About this entry