Fuck Messi!

Kvartsfinalen i VM mellan Argentina och Holland kommer jag inte minnas som fotbollsmatch. I mina ögon var det framför allt en skandal och en skam för fotbollen. Den egentliga orsaken var att Antonio Mateu Lahoz, en av världens bästa domare, fått stränga order av FIFA att inte visa ut någon. När spelarna väl märkte det urartade det. En argentinare slängde sig och kapade en holländare med lyft ben och fullföljde sedan med att med all kraft sparka bollen in i det holländska avbytarbåset. Wout Weghorst blev korrekt varnad (ett av 17 vilket borde varit över 30 gula eller röda kort). Direkt efter första målet sprang sedan han på Messi och gav den en hård eftersläng med överkroppen. En hundraprocentigt andra gult kort utom under de här omständigheterna. Spelet blev bara fulare och fulare och avslutades med att argentinarna ögonblicket efter de blivit klara för semin sprang framför förlorarna och hånade dem med gester och rop.   

Till Messis försvar ska sägas att han i det ögonblicket var mer fokuserad på at hylla sin målvakt än på att förnedra förlorarna men likväl. Han var lagkapten, han är lagkapten för samma lag som möter Kroatien i kväll. Nu tycker jag att de är så dåliga att de trots favoritskapet mycket väl kan ryka redan i kväll, annars förlorar de mot Frankrike. Men jag vill inte uppleva att vuxna män som uppträder så här ska hyllas som världens bästa fotbollslag.  Vad Messi, världens bäste fotbollsspelare genom tiderna bredvid Maradona anbelangar: jag har beundrat honom i 15 år av mitt liv. FC Barcelona gjorde honom till en fantastisk spelare och han gav tillbaka. Han blev inte lottlös – tjänade han cirka en miljard om året. När klubben blev bankrutt, så ville han inte spela gratis utan gick till PSG. OK med mig.

Men Messis girighet stoppade inte där. Han har i olika sammanhang hyllat Qatar och VM-turneringen. Jag tycker inte han borde gjort det – jag hyser varken förtroende eller respekt för människor som gör det. Ifall fotbollsspelaren Messi vann VM-guld vore det fint men han gör det ju i ett lag jag absolut inte tycker är värdiga att ens spela final. Människan Messi, den snika, giriga lille mannen som haft så oerhört många möjligheter att göra skillnad för sina medmänniskor. Han lånar inte ut sitt namn till kampen mot klimathotet, eller demokrati eller lag och rättvisa eller mot svält. Eller för damfotboll. Han säljer det till en stat som representerar ondska, korruption och död. Det smittar. Mutor smittar. Girighet smittar. Därför förtjänar Messi inte heller ett VM-guld!


About this entry