VM: nu väntar blodbad

Det jag minns allra bäst av VM-finalen 2010 var De Jongs karatespark. Eftersom finaldomare har stränga order att inte visa ut någon kommer vi troligtvis få se en fotbollsmatch på söndag som allra mest påminner om finalen 1990: ett lika fotbollsmässigt svagt Argentina som idag hade tagit sig hela vägen och försökte skrämma Västtyskland. Det resulterade i utvisningar.

Det blir inga utvisningar i Qatar. De enda som visas ut är frågvisa journalister och förkämpar för demokratiska fri- och rättigheter. I semifinalerna blev det knappt några varningar. Inte ens uppenbara och fula stämplingar leder längre till gula kort.

Det är inte så att domaren anpassar sig efter spelet. Domaren anpassar sig efter vad FIFA-pamparna säger och spelarna anpassar sig efter domarens nivå. Den är skrämmande hög. Hur många minuter kommer det gå innan M’bappé ligger och vrider sig i plågor i finalen?

Däremot fick en marockansk anfallare ett gult efter att Theo Hernandez snubblat på bollen i eget straffområde och brakat in med skenbenet före i en helt stillastående marockans skenben. När nu offside sköts av VAR och de assisterande är helt bortkopplade från spelet – varför inte avlägsna de assisterande helt och hållet och ta in en vice domare på planen?   

Frankrike var helt överlägsna även om motståndarna fick ha mycket boll och skapa en del chanser i andra halvlek. Det blev en gammal kolonialmakt alltför mycket. Många skador och få bra reserver kostade. Men det var roligt att se ett par av de marockanska spelarna. Till exempel bicycletan som Lloris gjorde en utmärkt räddning på. De saknar fortfarande kanske fem, sex spelare av bra internationell klass för att gå hela vägen men det finns så mycket fotboll i Marocko att de kan upprepa succén i nästa VM. Framförallt kommer man aldrig mer automatiskt tänka att de är ett lag som kommer efter de europeiska eller sydamerikanska i gruppspelet.


About this entry