Stor fotbollsspelare, framförallt stor skitstövel

Det jag minns bäst av Pelé är att han vägrade erkänna faderskapet för nästan alla sina barn. Till och med efter DNA-bevis och domstolsbeslut. Flera decennier av lång uppslitande vädjan – ändå vägrade han. Det ledde till att minst ett av de många barnen begick självmord. Påstods det. Så minns jag Pelé. 

Jag minns Pelé för att han spekulerade bort alla sina pengar flera gånger om. Så blev han den ytterst korrupte FIFA-presidenten João Havelange handgångne man. De två plus svärsonen Ricardo Teixeira, som var ordförande i brasilianska fotbollsförbundet, bildade en svårslagen innertrio vad gäller korruption. De har mutat till sig minst en halv miljard kronor, enbart vad gäller VM-turneringar. Är fastslaget i schweizisk domstol. Än värre var det i Brasilien där Pelé efter att ha mutat till sig och förlorat en ny förmögenhet utnämndes till president för en statlig myndighet mot korruption i fotbollen. Vilket naturligtvis bara ökade korruptionen omöjligt än mer och Brasilien vann inte VM på 24 år. Så minns jag Pelé.  

Jag minns även Pelé som en fantastisk fotbollsspelare. En av de fyra, fem bästa genom tiderna. En som ständigt tippade tokfel vinnare av VM och att hans egentliga namn var världens första fotbollsquiz-fråga. Kanske var Edson Arantes do Nascimento en något mindre dålig människa än Pelé? 


About this entry