Kan Newcastle försvara sig till ligaguld? 

Låt mig först konstatera att Newcastle United är det bästa argumentet för effektiv speltid i fotboll. Tillsammans med Brentford, Atletico Madrid med flera. Inklusive Varbergs Bois.

Klubben som förknippas med gruvor, koldamm, Englands trognaste fans och inga ligaguld sedan 1950-talet har släppt in i särklass minst mål i ligan. Så varför är Newcastle då så bra på att försvara?  Jag följde alla experterna på Viasat en hel timme före matchen i går. De konstaterade om och om igen att klubben släpper in minst mål i ligan. Använde statistik, och känslor (Bojan), men det verkade aldrig som de sa exakt varförde är bäst på ”clean sheets” ?

Så för att ta reda på det, och ta reda på vad för fotboll som väntar Alexander Isak när han väl är frisk beslöt jag se matchen i går kvällmot Arsenal borta. I efterhand. 

Jag insåg tidigt att det här skulle bli en lång, tråkig fotbollsmatch om inte Arsenal gjorde mål. Och det verkade inte troligt. Efter en kvart. Arsenal är ett ungt lag som spelar snabb, underhållande fotboll men fysik är inte deras grej. Det är Newcastles. Det är en tradition i kubben att spela tufft och hårt och det hade domaren inga problem att acceptera. 

Det var lågt försvar, hårda satsningar och allmänt destruktivt. Vid varje inkast (minst 20 sekunder) eller inspark tänjde de på tiden. Målvakt Pope tog i princip aldrig under 30 sekunder för att slå en inspark. Efter Gabriels frisparks nick 34:05 in på matchen slog Pope insparken 35:02, 57 sekunder utan att domaren brydde sig. En hörna låg på mellan 30 och 40 sekunder. En medioker domare lät de ständigt omringa honom, argumentera med stora gester vid varje avblåsning. Även sådana som gick till laget. Som om varje frispark borde varit ett gult. Det liknande på många sätt den fotboll som gav Argentina och Marocko så stora framgångar i VM. 

En skillnad. Arsenal har 85 % av bollen första åtta minuterna, och fem avslut. Det var Newcastle tvungna att ändra på- Så får Bruno Guimarães en billig frispark 15 meter ifrån mittlinjen – på egen planhalva. Då flyttar de upp sina stora spelare och frisparken läggs precis 40 sekunder efter regelbrottet. Ungefär som vid varje hörna. DET gjorde inte Argentina. Samtidigt sjönk Joelinton och Almirón än djupare i spelet utan boll för att hjälpa ytterbackarna. Där tog också Arsenals bra öppna chanser slut. 

När Tripper i 42:a minuten ska lägga frispark så tar det 69 sekunder. Då regerar t o m kommentatorerna och säger att ”Trippier tar lite god tid på sig”. Hur många gånger Joelinton satte sig ned och bara hade ont vet jag inte. Det var många, varje gång krävdes akuta vårdinsatser och så haltade Joelinton ut och kom in i spel igen. Minst en minut kostade varje behandling oss tittare. 

Det har höjts röster för att EPL skulle göra som i VM och lägga till för alla de här matchsabotagen men en majoritet av klubbarna gillar ju att dra ut på tiden och skapa så många spelavbrott som möjligt. Fler än hälften av klubbarna och så Newcastle förstås. Höjdpunkten inträffade i 96:e minuten då Arsenal skulle kasta in i straffområdet men hindrades av en uppvärmande Unitedsspelare som hävdade att inkastet skulle genomföras några meter längre bak. Domaren lade till 2+5 minuter. Borde varit det dubbla. 

På pappret ställer man upp 4-3-3. Egentligen spelar man 4-5-1. Inga forwards har så många frisparkar MOT sig som Newcastles. Kommer ställas krav på Isaks cynism. Mot Arsenal fick fyra Unitedspelare varningar: de tre ”anfallarna” och den centrale brassen till mittfältaren. Ofta kom de in snett bakifrån. Tryckte lite i ryggen samtidigt som de gick in och tryckte med benet  – utan chans att nå bollen. Dessutom med stor skaderisk eftersom den bollförande spelaren springer snabbt och får plötsligt alldeles för stor tyngd på ett ben – som dessutom kan vara i obalans. Efter varje sådan här frispark omringades domaren av fyra, fem United-spelare som försökte argumentera för att han spelat på bollen. Kändes som teater, och obehagligt att de ljög så öppet.  Inte konstigt Arteta var vansinnig. Men Arteta var vansinnig, och skämde ut sig mest hela tiden. Till Joelintons försvar ska sägas att den varning han verkligen får – ja då är han före Saka på bollen. Om än bakifrån. Samtidigt skulle Arsenal ha haft straff eftersom underarmen, där bollen tar, är rakt ut från kroppen. fegt av VAR. Håller med Bojan där! 

Nu kan Newcastle också spela offensivt. Mot sämre lag, på hemmaplan. De borde gjort två, tre mål mot Leeds för några dagar sedan men deras chanser kom antingen på fasta eller efter snabba spelvändningar.  Det är väl därför Alexander Isak är där – han är oerhört snabb och Newcastle tänker fortsätta förvara relativt lågt och ställa om. Exakt den taktiska fälla Liverpool gick i i förrgår borta mot Brentford. På offensiva hörnor ställde de upp två spelare vid målvakten. En drog sig sedan ut för att nicka medan Dan Burn stod kvar och försökte hindra Ramsdale att komma ut. Varje gång. Utan att domaren brydde sig. England är ett land fyllt av målvaktsmobbare.

Torben Frank, och Howes lag, har två ledstjärnor. Du försvarar dig med tio utespelarare. Joelinton och Almirón ser ut som Ola Toivonen-kopior, fast lite snabbare. Du stannar uppe med högst en spelare. Och man är tillsammans med Brentford de mest hängivna när det blir dags att löpa hem då motståndarna ställer om. Finns ingen statistik men jag tror att det är de två lag som släpper in minst mål på omställningar. Liverpool släpper garanterat in flest. Dessutom har de ytterst sällan mest bollinnehav. Deras antal passningar är få i förhållande till procenten boll och de har en låg procent ”lyckade” passningar. Man spelar alltså med lite större chanstagning offensivt och slipper helst ha bollen över huvud taget. 

Eftersom EPL är fullt av världsstjärnor kan man konstatera att det är kollektivet som skapar Eddie Howes lag. Varken målvakt eller den traditionella fyrbackslinjen utmärks av titlar och gigantiska transfersummor. Nick Pope tillhörde Charlton och var ständigt utlånad till småklubbar tills Burnley gav honom chansen, som tredjemålvakt, för sex år sedan. Då var han 24 år gammal. Nu fyller han 31 och kommer troligtvis aldrig väljas före Pickford och Ramsdale i engelska landslaget.  De är alla liknande målvaktstyper men Nick Pope är den minst smidiga av de tre och har sämst fotarbete. Däremot en mycket duktig och modig enmoten-målvakt. Bojan har som vanligt helt fel när han säger att Pope är ”Englands nummer 1.”

För exakt ett år sedan låg Newcastle näst sist i ligan med 11 poäng på 20 matcher. Howe har värvat nio spelare. Två målvakter och fyra backar vilka tre spelade i går. En destruktiv brasse på mittmittfältet. Isak och en annan anfallare. Faktum är att Howe startade ligasäsongen med offensivt spel och mycket bollinnehav. Man hade 10 avslut på mål i första hemmamatchen. Lika många då de spelade 11 mot 10 mot Fulham. Newcastle har ibland så många avslut, ibland bara ett enda. Som i går. I början av hösten bestämde sig Howe att spela som om han var en cynisk argentinsk manager skapad under generalernas diktatur. 

Newcastle framtid? Kommer säkert köpa ett par spelare á 300-400 miljoner kronor under januarifönstret. En är säkert offensiv mittfältare, plus naturligtvis en vänsterback istället för Dan Burn för som vänsterback i en fyrbackslinje är Burn direkt svag. Däremot bra tredje mittback. 

Högerbacken Tripper är duktig. Gamle Schäfer och unge holländaren utan landslagsmeriter är OK, men inte mer. De spelar i princip aldrig upp bollen utan rullar på mötande innermittfältare. Tråkigt och enformigt men effektivt.  

Ska spela cup-matcher och i ligan möter de enkelt motstånd. De borde alltså fortsätta ta många poäng fram till 18 februari och ett mycket svårare program inleds med Liverpool hemma. Med rätt spelarköp i januari plus en ganska skadefri startelva kan faktiskt Newcastle vara med i guldsnacket i maj.   


About this entry