Taha Ali antyder ett helt annat MFF

Den dribblingsbenägne före detta HIF-aren är en stor överraskning  i MFF. Det betyder ett helt annorlunda MFF och det betyder troligtvis att Birmancevic inte återvänder.  De är samma sorts spelare – som utmanar, som har snabbhet men där serben också har målsinne och en förmåga att släppa bollen i rätt tid. Det saknade Taha Ali säsongen 2022. Men han behöll åtminstone byxorna nere och blottade inte höften.

Jag såg nästan alla hans matcher i HIF. Hans har några saker som alla svenska lag skriker efter: förmågan att utmana och slå sin motståndare en mot en. Explosiv, bra bollkontroll. I brist på annat tog HIF-publiken, och populistiska TV-kommentatorer, honom till sitt bröst.

Men Taha Ali har även många outvecklade sidor. Som att han inte kan försvara, har svårt med positionerna, tar väldigt många dåliga avslut och framförallt, och det som gör värvningen så sensationell – det är en spelare som förmodligen har flest bolltapp i hela allsvenskan.

MFF har de senaste tio säsongerna lagt sig vinn om att ha mest boll i serien. Efter Kalmar. Bolltapp var länge förenat med extra träning och tusen löprundor runt Hybriden. Det har även inneburit dåligt tempo och svårt att ta sig igenom ett överbefolkat straffområde. Förra året fick man lita på fasta situationer utan att ha någon spelare som var speciellt bra på fasta, i boxen. Och de olika varianterna var få och ofta dåligt genomförda.

Nu skaffar man sig en spelare vars enda stora bidrag är att slå sin motståndare fler gånger än han tappar bollen. Det är sånt bottenlag behöver vid snabba omställningar men knappast ett topplag vars ytor är väldigt små. Det är betydligt lättare att dubbla och avväpna en dribbler på egen tredjedel än det är vid mittlinjen. Och typ 90 procent av Alis alla dribblingar kom vid omställningar på mittplan. Där han fick ytan att slå bollen på djupet och springa efter, och vara före både ytterback och tillskyndade mittback. Ofta vann HIF ett inkast eftersom mittbacken slog ut bollen till inkast. Ali var lätt att läsa.

Att mannen vars tidigare lag har haft mest bollinnehav i allsvenskan värvar den som tappar mest boll i allsvenskan är en intressant ekvation.   


About this entry