Galen offside gav Man United debysegern

Påverkar den spelare som är offside matchen? Den frågan är den som allra mest avslöjar om domarna har speluppfattning. Eller ej.

Frågan har exakt samma svar som om Uniteds felaktiga kvittering påverkade deras segermål två minuter senare?

Vi är i 80:e minuten. City gjorde matchens hittills enda mål 20 minuter tidigare och styr det hela ganska bekvämt. United har haft några farliga omställningar, med bästa när Ederson gjorde en galen utrusning. Så tappar City pressen på mittplan och United slår en långboll på Rashford. Mittbacken innanför ligger rätt och när bollen kommer och Rashford sticker så stannar mittbacken av för typ en sekund – som för att markera att Rashford är en dryg meter offside. Det gör alla världens mittbackar, av automatik. Som om det satt i mittbacksgenerna på samma sätt som en forward alltid börjar löpa efter en lång boll över backlinjen.  

Rashford löper efter och det gör också mittbacken men nu är han inte längre nästan jämsides som sekunden före den långa höga passningen över backlinjen utan en meter bakom. Rashford löper cirka 25 meter från snett höger in mot mitten, in till straffområdes gräns med bollen framför sig utan att röra den. Men samtidigt täcker han naturligtvis bollen. Mittbacken är för att nå bollen tvungen att springa runt Rashford. Mittbacken vågar inte skära in på insidan och riskera fälla Rashford för denne är ett steg före.    

När Rashford hinner i kapp bollen kommer Bruno Fernandez springande bakom, rakt i mitten, ropar till Rashford att flytta sig och skruvar med en hård bredsida in kvitteringen i samma burgaveln som bollen kom ifrån.

Där är tre klara moment då Rashford påverkar spelet.

Mittbacken stannar av!

Mittbacken kan inte löpa i den riktning och fart han önskar, rakt till bollen.

Mittbacken kan inte kasta sig, glida in och slå undan bollen före Bruno Fernandez för Rashford är i vägen.

Fega kommentatorer ( Frida Fagerlund och Glenn Strömberg) försöker rättfärdiga domarens beslut. Själv kokar jag av ilska för att en så här viktig match, och en match som är så betydelsefull emotionellt, ekonomiskt, socialt e t c ska avgöras av undermåliga domare. Om jag förstår det rätt så får VAR bara användas vid ev offside innanför straffområdet, i samband med mål eller straff.

Det blir liksom dumhet på dumhet.  Att hävda att en spelare endast inverkar spelet genom att röra bollen är som att underkänna offside-regelns hela idé. På egen planhalva. Mittlinjen är mittlinjen men annars beror varje offside, eller onside, på positionen för både anfallaren och försvararen. Det vill säga även försvararens position påverkar anfallarens möjligheter. Förutsatt att domarna dömer rätt.

Varför jag blir extra ilsken av det här är för att det så ofta drabbar oss målvakter. Många mål godkänns. även av VAR, trots att en spelare skymmer sikten eller gör en ansats att ta bollen vilket naturligtvis påverkar målvaktens agerande. Ibland hindrar offsidestående motståndarna målvakten rent fysiskt från att rädda eftersom denne står i vägen, utan att röra bollen, och ändå godkänns målen.

Sedan blir City desperata, spelar med mindre marginaler och United 2-1 mot ett ganska samlat försvar när andre mittbacken ligger fel i boxen (bakom Rashford istället för mellan den som slår det låga inlägget framför mål och spelaren han ska markera). Rashford fläker sig fram och vinklar bollen förbi Ederson från nära håll.

Hade ställningen fortfarande varit 1-0 till City hade de inte försvarat med så här få spelare. Och så oorganiserat. Framförallt tror jag att mittbackens agerande på 2-1 är föranlett av psykologiska brister. Hans psyke har ännu inte lyckats bearbeta kvitteringen – han ligger helt enkelt en meter fel och det misstaget gör aldrig världsstjärnor under normala omständigheter.

Domare kan göra fel, måste kunna göra fel. Det är därför det finns utbildning. Det är därför det finns VAR.

I basketens NBA har du naturligtvis VAR, speciellt sista två minuterna. Cirka ett dygn efter varje match släpps även en officiell rapport där en jury gått igenom de två sista minuterna. Har domaren dömt den tiden. Alla fel kan du läsa allt om i rapporten. I den oerhört prestigefyllda grundspels-matchen mellan LeBrons Lakers och Luka Doncics Dallas i veckan begick domarna hela sju fel. Bland annat ”snackisen”: att Le Bron faktiskt blev foulad av Christian Wood några sekunder före slutsignalen.  

VAR har större befogenheter än i fotbollen men de kan naturligtvis inte stoppa matchen, om inte domarna själva gör det.

Jag tycker att det som avgjorde Manchesterdrbyt visar hur skandalöst oseriöst och vilken brist på professionalitet, fotbollen (speciellt den i England) ibland uppvisar. Romantikerna menar att det är en del av charmen i fotboll men när till och med Wimbledon har fotoceller som avgör ifall bollen är inne eller ute – varför vill fotbollen nödvändigtvis vara än mer reaktionär, och orättvis?  


About this entry