Fotboll eller fyrverkeri – Sydsvenskan tar supporterjournalistiken till nya höjder

Det kom 2 700 till MFF:s första öppna träning på Gamla IP. För två veckor sedan. Det tändes och sköts nästan lika många bengaler, raketer och smällare. Sydsvenskan frossade i detta på sociala medier – där var massor av videor och bilder på bengaler och fyrverkerier. Plus ett par, enstaka på spelare.

MFF:s egna kanaler visade fyrverkerierna live men valde bort dem på Insta, fb med mera och vinklade istället på något så tråkigt som fotbollen.  

Efteråt fick MFF:s kommunikationsavdelning fyra mail. Tre som klagade på fyrverkerierna och att barn reagerat med samma obehag som vid Union Berlin-matchen. Ett mail, ett, anklagade MFF för ”censur”.

När nu Sydsvenskan rapporterar om det här, vilken rubrik sätter de? Jo, ”MFF anklagas för censur”.  

Förutsättningarna är att bengaler och fyrverkeri är förbjudna på idrottsevenemang. Att det har ställt till riktigt stora problem samtidigt som det är stämningsskapande. Framförallt är det en symbol för den extrema supporterkulturens kamp för autonomi, dess uppror mot klubbarna och i förlängningen samhället. Bengaler är en slags Ultras-kollektivets onani – beundrat av stora delar av pressen. Däremot finns det inget som säger att det främjar spelet eller ens klubb. Tvärtom skapar det obehag och förstör, vid avbrott, fotbollsupplevelsen för åskådarna på plats och i TV. Själv ser jag aldrig ett stockholmsderby live längre för jag vet att det kommer långa, frustrerande avbrott. De kan jag hoppa över när jag streamar i efterhand.     

Ifall allsvenska kanalerna vore mer beroende av reklam och tittare hade de tillsammans med förbundet och klubbarna fått bort bengalerna för länge sedan. Men de ansvariga är rädda, det är supportrarnas narrativ som härskar i dag.

MFF:s kommunikationschef Mattias Larsson vill inte säga vad som är rätt och fel men konstaterar att bengaler är olagliga. Tidningen har lyckligtvis också upp AIK:s första öppna träning på Skytteholm med 4000 supportrar, Där har klubben bestämt att frossa i bengaler och fyrverkeri, liksom Sydsvenskan. Förmodligen av exakt samma skäl. Det ger klick, det visar att man står, ska man vara noggrann så handlar det om att man främjar brott. Vilket borde vara främmande för svensk idrott och media som mottar miljarder i statligt understöd varje år.

Jag tycker MFF gör rätt som inte låter en liten klick egocentriska supportrar bestämma och fördärva för klubben och det stora flertalet fans. Och inte heller låter sig påverkas av att media hetsar mot klubben!    


About this entry