Brottningstrenden, på bio

”Motståndaren”, en av de tre svenska filmer uttagna till filmfestivalen i Berlin, handlar om brottning. Liksom Brighton 4 th jag recenserade här för två veckor sedan. Imdb beskriver handlingen så här:

”Iman is forced to flee Iran with his family in the aftermath of a devastating rumor. As refugees, they end up in a run-down hotel in northern Sweden. Despite feeling powerless, Iman tries to maintain his role as the family patriarch, and in order to heighten their chances of being granted asylum, he breaks a promise to his wife and joins the local wrestling club,”

Får svensk premiär 31 mars, där ligger ingen trailer men affischen är grym. Bland de bästa filmposter jag sett! Cred. 

Motståndaren är regisserad av Milad Alami, hans andra film efter Charmören. Den handlade om en yngre iranisk man som försökte få förlängt uppehållstillstånd i Danmark genom att ha en relation till en danska.

Så brottning då?  Varför två just nu när jag inte kan komma på en enda brottningsfilm tidigare i filmhistorien. En ren tillfällighet tror jag. Det fascinerande med brottning är att det är så ofilmiskt. Det är, aningen generaliserande,  två stönande män med blomkålöron i små trikåer. Det finns inget sexigt eller glamoröst med brottning, de har inga smarta designde trikåer, sporten bär inga intellektuella konnotationer men det är själva den klassiska och antika kampen mellan kroppar. Själva urkampen. Däremot finns det ganska många, och bra amerikanska filmer om boxning vilket också är en slags urkamp, bara mer våldsam och inhuman.


About this entry