1/3 av alla kvinnliga fotbollsstjärnor lider av ångest och depression

”Fodboldens osynlige syge” är en ny dansk TV-serie om den osunda delen av damfotboll. Där konstateras att 28 procent av alla i den högsta danska damserien har tecken på ångest, över 40 procent har symtom på depression. Den danska TV-sporten har intervjuat 37 aktiva och före detta landslagsspelare som alla vittnar om hetsen att få en mer manlig fotbollskropp. Att de känner och har känt en stark press från landslagsledningen, och DBU, att man framför allt ska ha ned andel kroppsfett.

Rent konkret startade det i Sverige 2013, Inför EM-mästerskapet började man på landslagssamlingarna mer noggrant mäta fysiken och vikten. Varje morgon vägdes tjejerna, offentligt. Bredvid vågen låg en lista med alla spelarnas vikter och utveckling. Flera spelare, bland annat den då debuterande Pernille Harder, vittnar om hur obehagligt det kändes och vilka galna signaler det gav.

En av de som intervjuas i ”Fotbollens osynliga sjukdom” är före detta landslagsmålvakten Stine Lykke (bilden). Hon berättar att det speciellt var en tjej som inte klarade pressen. Spelaren slutade i princip äta, utvecklade snabbt ett anorektiskt beteende och utseende. Lykke och andra frågade landslagsläkaren om man verkligen hade koll på henne. ”Ja, inga problem”, svarade läkaren medan landslagsspelaren sedan helt försvann från fotbollen. Hon ville inte vara med i TV-serien Några av de landslagstjejer som är med berättar att fotbollen rent konkret höll på att ta livet av dem.

Så varför skulle det vara annorlunda i Sverige? Ja, kanske inte med vikthetsen och den kollektiva bestraffningen men i damallsvenskan – hur många tjejer där har symtom på ångest och depressioner? Det borde Svenska fotbollsförbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll kunna svara på. Det kan de inte. Det borde spelarföreningen kunna vara på. Det kan de inte.

Serien går att se i Sverige: https://www.dr.dk/drtv/episode/fodboldens-usynlige-syge_-fra-banen-til-bosted_365032


About this entry