Cuppremiären

Första indikationerna på vad vi har att förvänta oss av 2023 i svensk fotboll. Själv är jag nöjd, mycket nöjd. MFF:s första kvart var väl deras härligaste säsongsinledningen i modern historia. Extremt bra fokus direkt från avspark. Nanasi var ivrig, snabb, kvick i fötterna och fantasifull i huvudet. AC såg frisk ut, Lewicki hoppade in, Peña fick den centrala roll med mycket boll han ska ha för att komma till sin rätt. Backlinjen?  Jag såg inte resten av matchen – motståndarna var alltför svaga. MFF behövde inte anstränga sig. Istället började de leka och motståndarna blev sura och fula.

Likadant på Onsalahalvön. HIF gjorde två snabba mål och sedan var matchen slut. 

Inte likadant för mina egna killar i U16 hemma mot MFF i den södra elitserien. Ledde 3-0 i paus, borde spelat av matchen men istället gav två tveksamma fasta situationer MFF kontakt. De kvitterade också. Samtidigt ska sägas MFF:s målvakt var väldigt bra – bästa jag sett på den här nivån. Smidig, positionssäker, orädd. Borde blivit en seger med fyra, fem mål. Nu väntar HIF och HBK de närmaste helgerna för grönsvarta, grymt talangfulla Hyllie IK.  

Gais-Norrköping är två lag jag följer. Grönsvart ser OK ut, mer osäker vad gäller IFK. Märkligt att starta med 36-årige Skulason på mitten, speciellt som han uppenbarligen inte var tränad för uppgiften utan fick lämna efter en kvart med en sträckning. Likadant med Anton Eriksson några minuter senare. Gais hade två, tre hyfsade lägen, Oscar Jansson behövde knappt göra en enda kvalificerad räddning. Defensivt måste man sätta ett stort frågetecken för debuterande danske Marcus Baggesen. Låg ofta i fel position, förlorade varje duell och närkamp. Ja, han är tonåring och har aldrig spelat seniorfotboll. Med de förutsättningarna var han OK men det håller ju inte i allsvenskan. 

IFK vann på ett stort misstag av Gais men var egentligen aldrig hotade. Borde vunnit större men skapade anmärkningsvärt få chanser. IFK spelade av matchen, de rutinerade gjorde vad som behövdes och inte mer. MEN. Med fyra nya spelare och med en en gammal spelare i en helt ny och utmanande roll borde faktiskt IFK ha ansträngt sig lite mer. Gjort det där andra målet som dödar cupmatcher- Det gjorde man inte, alternativt lyckades inte med och det gör mig lite bekymrad.

Nyman blev alltför ensam på topp, nye unge danske Viktor Lind placerad som högerytter i en tremannakedja var osynlig och inte så god vän med bollen. Den tredje nye dansken, rutinerade mittfältaren VHM (Vito Hammerhøj-Mistrati), är väldigt lik Jacob Ortmark. Fast inte lika ettrig. Han började högt uppe på plan men fick sedan avlasta Baggesen på vänsterbacken och blev därigenom alltför defensiv i utgångspositionen. Men det är en duktig fotbollsspelare IFK kommer få nytta av. Betydligt mer osäker på de två andra, unga danskarna. 

Det är spännande med Traustasons nya centrala, defensiva roll. Han har ju alltid spelat betydligt längre fram i plan, utnyttjat sin snabbhet och sluppit allt påfrestande defensivt jobb. Det är ovanligt att man går från vänsterytter till balansspelare alldeles framför backlinjen. Liksom Baggesen hade han lite svårt med positionerna. I motsats till Skulason som alltid står rätt, med betoning på står. Kan inte tänka mig att hans plats i startelvan var annat än ett märkligt experiment som aldrig kommer upprepas.


About this entry