Victor Malm – my Man!

Han är nybliven kulturchef på Expressen, från Lund och har spelet basket. Han har dessutom skrivit en avhandling i littvet om Stig Larsson och Katarina Frostenson (en gång landets i särklass vackraste poet som nu förfulat sitt namn av kärlek).

Jag har dissat Victor. I en minnestext för ett par år sedan skrev han att Kobe Bryant ”kastade” straffkast. Det heter ”skjuta”, kastar gör man i handboll, i Lund. Att skriva ”kasta” tycke jag var beviset på att Victor inte visste vad han skrev om. Det var fel. Jag gör en pudel, ber om ursäkt och skäms, lite.

Victors text resulterade i en kris. Jag slutade läsa Expressen Kultur, ja Expressen ö h t, en dagstidning jag köpt och läst i över ett halvt sekel.

Idag lyssnade jag på Bänkvärmarna – en podd om basket. Victor var med, han levererade. Plus att han hade en take on att D´Ángelo Russel räddar LeBron och Lakers. Russel är en halvhyfsad pg jag älskar. Långt ifrån bäst men ganska underskattad eftersom han var överskattat i draften för snart tio år sedan (och spelar inte bra D). Jag har haft Russel i Lakers, i Nets, i T-Wolves och har honom nu åter i Lakers. I mitt fantasylag, i NBA! Bara han snittar 1 steal och 3-4 defensiva returer per match är jag nöjd med hans spela på fel planhalva. Kräver mer av honom offensivt! Och så har han snälla ögon!

PS Nu skall jag börja läsa Expressen Kultur igen men man kan fan inte skriva ”kasta”!  

Pss Jag älskade Stig Larsson. Skaffade mig hans debut och fortsatte följa honom fram till mitten av 90-talet då han gick fel. Läste honom alltid i Expressen Kultur, det var hans egentliga scen. Har kvar många av de texterna, nånstans. De handlade aldrig om sport. Såg filmerna han skrev manus till, såg teaterpjäserna han skrev manus till och även nån gång regisserade. De var inte så bra!  Replikskiften var inte hans grej.  Det han ville skriva om, utforska, försöka betrakta helt ärligt – det var ungefär samma själsliga, sociala ”shit”/ kitt som Ruben Östlund nu gjort världskarriär på. Så Stig var den förste ”Ruben”. Inte konstigt att kulturministern förväxlade dem….

Pss Förstår inte varför det är så förfärligt att använda kyrkogårdar funktionellt. Det är en väldigt svensk grej att de stora centrala platserna bara är ytor för anonymiserad sorg och tystnad. Superlutheranskt!  Precis som vad gäller tystnad i biosalongen – man ska respektera andra men visst kan man snacka förutsatt att man inte stör någon. Jag har lirat tvåmål på Katarina kyrkogård i Stockholm. Bellmans stora sten var en effektiv bollkalle precis bakom ena målet. Det var en timme för Sverige-Brasilien i Italien-VM ( -90, inte -34). I Köpenhamn, och i resten av Europa, är det fullt ös på kyrkogårdarna men det får jag skriva om en annan gång.  


About this entry