Armin Sarr och talangutveckling på båda sidor Sundet

I går var det nio plusgrader i Malmö och i dag drar Svenska Cupen igång. Sex veckor till allsvenskan startar. Danska Superligan sparkade av vårsäsongen i går med ett gammalt klassiskt möte – mitt i stormen Otto.

Funkade så länge bollen var på marken. Hamréns Ålborg börjar isoleras i bottenträsket. Rössler och Felix Beijmos Århus ser ut som ett lag på övre halvan i en tokjämn serie. Beijmo var OK, imponerade gjorde en 22-årig tysk mttback. Yann Bisseck är värvad av Rössler från Kölns akademi för ynka 5 miljoner SEK. 196 cm och snabb, verkligt snabb. Gjort en U-21-landskamp som defensiv mittfältare. Byggd som en center men klokt att låta honom spela i en trebackslinje. Ålborg var så dåliga att han aldrig blev riktigt testad men han ska bli kul att följa. Känns som det är nästa danska 100 miljoner+-försäljning.

För tre dagar sedan såg jag en 16-åring, född 8 mars 2006 starta för PSG mot Bayern i Champions League.

MFF säljer fortfarande talanger för 20-30 miljoner. Efter att de varit utlånade till typ Mjällby. Ordförande Påhlsson hävdade i veckan i SDS att skillnaden mellan MFF och de danska klubbarna kanske är att lönerna i Danmark är högre. Hade nog väntat mig ett aningen mer insiktsfull förklaring från den ytterst ansvarige för att MFF tappar mark i europeisk konkurrens och talangutveckling. Tror MFF på fullt ansvar att det är ungdomsspelarnas eventuella löner som är skillnaden kommer glappet bara bli större, väldigt fort. För det är ett reellt problem – talangerna går tidigt och till klubbar precis ovanför de svenska. Som sedan säljer vidare för 4-5 gånger pengar till en högre nivå.

MFF och andra svenska klubbar tappar allt fler tonåringar, och pojklagsspelare, till Danmark. Naturligtvis är det inte lönenivån som gör att unga talanger utvecklas så mycket snabbare i Köpenhamn och Danmark än de gör i Malmö. Istället handlar det om kvalitet i akademin, om möjligheter att få speltid i seniorlagen och graden av professionalitet i ledningen. Att skylla på lönenivån samtidigt som man konstaterar att man har 700 miljoner på banken och gjorde en vinst på 85 miljoner känns dessutom inte logiskt. På något som helst vis. Är detta vad klubbens strateger och analytiker säger till ordföranden som borde han kanske rekrytera andra personer.     

MFF har fått fram Armin Sarr och Hugo Larsson de senaste åren. Enorma talanger. På dansk nivå. MFF tycker man satsar mycket på sin akademi men det är fortfarande fickpengar jämfört med FCK och de andra danska toppklubbarna. MFF har gjort enstaka bra värvningar de senaste tre, fyra åren men huvudintrycket är att det varit fullt av mediokra före detta akademispelare i truppen. En del har varit utlånade tre, fyra säsonger i rad innan de tvingats till nya klubbar. Som lök på laxen – MFF hade en fruktansvärt stor, gammal och skadebenägen trupp förra året. Inte ens när allsvenskan blivit till en pinsam transportsträcka de sista matcherna satsade man på unga spelare – istället fick de gamla, trötta, lytta speltid, innan ett par av dem äntligt försvann. Men en del av dem är fortfarande kvar, och man har värvad en 31-årig ytterback med hälsenesproblematik.

Ta Armin Sarr. FCK har ibland fyra, fem tonåringar i Superliga-matcher. MFF lånade ut Sarr till Mjällby istället för att ge honom speltid och utvecklas. Varefter man genast sålde honom till Holland på rea. Hade han fått förtroende i MFF hade han förmodligen utvecklats fortare i MFF – ifall man nu inte i MFF tycker att Mjällby är bättre på spelutveckling än man själva är. Alltså hade Sarr lyft och kunnat säljas för minst det dubbla. Eller så hade man behållit honom en vårsäsong – låtit honom göra ännu fler mål och sålt honom direkt till Frankrike utan att gå omvägen om Holland.  Eller utvecklas talanger bara så mycket bättre i Holland och Danmark än i MFF och i så fall varför?

Hur man än vrider och vänder på det så gjorde MFF många fel med talangen Armin Sarr. Istället för at lära av misstagen slår man sig i SDS för bröstet och säger ”kolla här vad duktiga vi är!”. Men talanger och deras agenter är inte så dumma. De ser att MFF är en omväg, fel väg och så väljer de en annan klubb.  

Verkar MFF ha tänkt om? Nej!

Förstår faktiskt inte MFF:s strategi. Inte alls. Det är dessutom precis samma personer i ledningen som har ansvaret i år som förra året, fast de har gjort en rockad. Nyckelspelarna den här säsongen är en 36-årig målvakt som vanligtvis är skadad. Precis som de två andra, på mittfältet. En 30-åring och en 33-åring som missat det mesta av de senaste säsongerna. Om man tror att Peña och Hugo kan bära hela laget tror man fel. Ifall man tror att Pontus Jönsson återkomst till sommaren ska lyfta laget till europeisk nivå (eller åtminstone dansk klass) tror man fel.       

Det är inte en hög lön som lockat Yann Bisseck till AGF. Han är ett exempel på hur en bra tränare med bra kontakter kan plocka tyska landslagsspelare till en medioker dansk ligaklubb för de vet att det är ett bra steg i karriären. Att man får chansen att utvecklas. Bisseck är i högsta grad jämförbar med Chalus, den genant dålige mittbacken MFF skrev ett låååångt kontrakt med. Innan Rydström såg att tjecken var naken och lyckades bli av med honom. Han och ett par tre, fyra dyra köp och långa kontrakt med färdiga, ytterst mediokra spelare är tyvärr vad som kännetecknar MFF numera. När en talang väljer klubben han ska utvecklas i ser de inte bara akademin utan hela klubben. Och det gynnar inte längre MFF. Inte ens i inhemsk konkurrens.   

Förklaringen till att MFF förlorar 70-80 miljoner varje gång de säljer en äkta talang är naturligtvis MFF:s många egna misstag och inget annat.  


About this entry