Pushande idrottspappor och invalidiserade söner

Lonzo, LiAngelo och LaMelo Ball är tre ytterst bollbegåvade syskon födda i Kalifornien runt sekelskiftet. Deras far har uppfostrat dem till att bli basketstjärnor. Pappa LaVar har lyckats men sönernas pris är högt.

Knappt högre än en seniorboll var Lonzo då han började lira. Li Angelo var sen men hade redan börjat träna på gym när han var 4. Lillebror La Melo tränade hårt under fadern i ungefär samma ålder. Redan från började tvingade fadern dem att spela mot tre, fyra år äldre motståndare. För att härda dem. Göra dem tuffare.

I dag är de 25, 24 respektive 22 år, etablerade stjärnor och erfarna rehab-haverister. Fast Li Angelo kan hjälpligt försörja sig på just basket. Hans första ankelskador kom redan då han var 15 år. Han har aldrig spelat i NBA. Däremot draftades storebror Lonzo av Lakers som tvåa och La Melo av Hornets som trea. Lonzo har inte riktigt motsvarat förväntningarna, hans utveckling i NBA har gått långsamt men han är utan tvekan en stjärna. La Melo är en Rookie of the Year vars potential definitivt är av All Star-kaliber.

MEN. Bröderna har en lång historia av knä- och ankelskador, Lonzo även med axlarna. Han är en fantastisk passningsspelare men var länge en usel skytt. Kanske för att han hade en väldigt märklig skottrörelse som fadern lärt honom. Efter tre år i NBA tvingade hans coacher honom att ändra skottrörelsen och så började han få i bollarna. Precis som sin mellanbror kom Lonzos första skadorna på ligamenten i foten och runt ankeln i tidiga tonår. Han fick sin debutsäsong helt förstört, han spelar sällan mer än hälften av matcherna på en säsong och de meniskproblem 24-åringen återigen drabbades av i januari 2022 är ännu inte läkts. Det finns ingen tidsplan angiven när, eller om, han kan spela igen. En undersökning visar att 22 % av de elitidrottare som opereras p g a meniskproblem fortsätter uppleva dessa som kroniska.

LaMelo ”blev den näst yngste spelaren att nå 1000 poäng, 1000 returer, och 1000 assists i NBA efter LeBron. Han har tidigare den här säsongen varit borta cirka hälften av säsongen. För tio dagar sedan gjorde han comeback efter den senaste ankelskadan, I natt bröt han ankel och kommer rimligtvis vara borta minst en säsong.

LaVar var hygglig idrottare. Spelade en säsong collegebasket på Wasington State (snittade 2,2 poäng) och american football  i London Monharcs i mitten på 1990-talet. Även deras mamma Tina spelade basket. LaVar tog redan från början hand även om sina söner affärer. Han brukar uttala sig mycket provocerande om sina söner astronomiska potential och hans egen förträfflighet.  

När LiAngelo (som skadad tonåring) på besök i Kina blev gripen för snatteri av exklusiva varor och hotades av 10 års fängelse ingrep dåvarande presidenten Trump. I efterspelet vägrade LaVar tacka Trump varefter presidenten (enligt wiki)  ”likening Ball to a ”poor man’s version of Don King” and calling him an ”ungrateful fool”.

Fadern har grundat en egen basketliga där LiAngelo slagit alla sorts rekord, när han inte är skadad. Fadern började också tillverka basketskor i sönernas namn medan de fortfarande var 15, 16 år. Han är också stjärna i sin egen realityshow på en mindre TV-kanal.

Det är svårt att inte associera söners många skador men den tidiga och väldigt tuffa träningen. Men det är förstås bara spekulationer. Jag vet inget och sönerna säger inget. Men La Var är jätterik och känd!


About this entry