FIFA anfaller fotbollen

Hoppades ni att den skamfulla eran med VM-turneringar och stora event i totalitära stater slutade med Qatar?  Att anklagelserna om mutor, censur och förföljelse av oliktänkande gav effekt? Nej, Qatar var blott början. Den bankliknande verksamhet för sportwashing som FIFA skapat blir allt mäktigare.

Nytt på kontot i Schweiz är att klubblags-VM omedelbart utökas till 32 lag och spelas i…. …Saudiarabien i december 2023. 

Samma Saudiarabien påstås söka VM 2030 tillsammans Egypten och Grekland men med 75 % av matcherna i den lättförklädda öknen landet utgör. Grattis! Egypten och Grekland får säkert bra betalt som sportwashingens ”målvakter”. Saudiarabien är också huvudsponsor för Damfotbolls-VM på Nya Zeeland och Australien senare i år. 

Som om det inte räckte med kontroversiella beslut: FIFA har utnämnd en storbystad brasiliansk fotomodell till ambassadör för fotbollen världen över. Hon är abortmotståndare och uppges dissa kvinnor som inte har samma perfekta, konstgjorda kropp som hon själv. Grattis!  

Dessutom utsågs de som var bäst i finalen i VM också till hela årets bästa fotbollsspelare i världen. En hånfull och stenhård markering mot klubblagsfotbollen i hela världen. FIFA kidnappar inte enbart 32 klubbar och flyger ut dem i öknen i december – man dissar också de inhemska ligor och cuper som naturligtvis ska väga mycket tyngre än sju matcher i ett landslag.   

Emilio Martinez är en bra målvakt i Aston Villa men knappast bland världens tio bästa. Nu är han officiellt bäst. Messi hade en ytterst medioker säsong i PSG men lyfte Argentina. Nu är han bäst. Förbundskaptenen Lionel Scalioni är världens bäste tränare för att han ledde sitt lag i sju matcher som avslutades med vinst. Sju matcher! Och priset som världens bästa fans fick Argentina. Som om inte just Argentina har kanske världens största problem med våldsamma fotbollsfans, inte sällan allierade med kriminella närverk och politisk högerextremism. Grattis!

Samtidigt som arabvärlden fortsätter köpa sig in även i klubbfotbollen. Nästa klassiska lag att utsättas för sportwashing är Manchester United och det arabiska bud som kommit på klubben. Finns också ett engelskt bud. Troligtvis kommer klubbens ägare försöka få ut så mycket som möjligt och supportrarna lovas segrar och ligatitlar. Precis det grannen Man City och deras saudiska ägare vunnit. Men pengar är inte allt. Messi och PSG misslyckades totalt i CL. Chelseas miserabla säsong är ytterligare ett väldigt tydligt exempel på att pengar fixar i inte allt. Trots spelaköp på cirka 5 miljarder kronor.

Jag är inte ledsen, det är sorg och avsmak som sipprar fram inom mig för det här betyder är att all den kritik för mutor, massdöd, korruption, cynism, kvinnoförnedring och närmast total maktfullkomlig arrogans inte störde President Infantino eller FIFA för fem öre. 

Vågar UEFA och den europeiska klubbfotbollen utmana och i så fall hur?  UEFA stängde av Ryssland och ryska klubblag från internationell fotboll. Det hade troligtvis aldrig FIFA gjort och ett annat tecken på det är att IOK ska tillåta ryska idrottare i OS i Paris.  Insatserna är väldiga. Inte enbart ekonomiskt utan även kulturellt. Ska FIFA och svarta arabiska pengar indirekt styra även allsvenskan? Accepterar den svenska befolkningen att hylla en svensk på medaljpodiet tillsammans, efter ädel tävlan, mot någon som representerar Putins krig i Ukraina?  Hur mycket sportwashing är vi beredda att svälja?

PS När ”bästa elvan” röstades fram blev Courtois etta. Hur samma personer än dock ansåg att Martinez var ”The Best” övergår mitt förstånd. Eller var det enbart bäste spelare ( och elvan) som representanter för länderna röstade på och att Martinez, Scaliolo med flera valdes direkt av FIFA?


About this entry