7-0, 7-0 – två förklaringar

Ofattbart överlägsna, på samma dag. Hur f a n förklarar man två närmast hånfullt stora segrar?  Eller snarare – hur förklaras siffrorna? Spelet kan länge ha varit identiskt med en match som slutar 1-0 eller 3-1. Det är ytterst sällan en ligamatch som är avgjord i första halvlek blir intressant i andra. Har man vunnit första halvlek 4-0 brukar båda lagen vara helt överens om att spela av matchen, åtminstone sista halvtimmen. Vanligtvis tjänar ingen på att vinna hånfullt mycket, åtminstone var det så förr i fotbollsvärlden.

 Att Andreas Alms labila Odense skulle få stryk i Parken av ett FCK som fått vittring på förstaplatsen var inte överraskande. Till resultatet bidrog två utvisningar, i 29:e och 64:e.  Jag tror inte spelarna ville förnedra sina kollegor från Fyn men det var nästan oundvikligt elva mot nio. Inför supportrar som krävde något extra av en klubb de tycker svikit dem den här säsongen. Jag är också rätt säker på att i fall FCK var kvar i fler turneringar än danska cupen hade resultatet blivit mindre.

På Anfield mötte hemmalaget även sin ära och heder. De har nyss förnedrats av Real Madrid i CL. De har en massa poäng upp till en CL-plats i ligan. Klopp är för första gången på sju år ifrågasatt. Så de ville verkligen vinna den oerhört prestigefyllda matchen mot grannen 40 kilometer österut. Men sju…?

Speciellt som Man United var bästa laget i första halvlek men fick ett orättvist skitmål mot sig i 43:e. I stället för att komma ut och vända gick man bort sig och började agera som ett gäng överbetalda individualister – vilket ju i princip alla fotbollsspelare också är numera. När det går trögt, eller du förlorar stort så måste man ha en väldigt stark lagkänsla för att resa sig. Det har inte de storlag som köper tio nya spelare varje år och där konkurrensen om att spela och tjäna mer pengar är mördande. Så förklaring 1 är bristen på lagmoral i de allra rikaste klubbarna.

Förklaring 2 är supportrarna. De spelar en större och extra viktigt roll numera och det är därför sådana här saker inträffar, på hemmaplan. Där finns en oerhört stark revanschlust och supportrarna vill bara ha mer och mer och mer. Ifall du lägger tiotusentals kronor, mycket tid och övermycket känslor på något så meningslöst som en fotbollsklubb och kallar det kärlek så kräver du också extra mycket tillbaka. Speciellt av en klubb som utger sig för att vara en vinnande utmanare av alla slags titlar.

Det handlar också om att tränarnas utsatta position och den psykiska press de lever med.   De känner ofta att det bränner under fötterna, ett par förluster och media börjar spekulera. Kan de få media att fokusera på något helt annat än deras arbetssituation den kommande veckan mår de mycket bättre. Då stannar det först vid sju, det fullkomliga talet.


About this entry