Avslöjande siffrorna bakom Brynäs (och Malmös) fiasko

Det är sällan att de med 4:e och 5:e högsta publiksnitt spelar jumbofinalen. Men så är det i kväll, inför en äntligen nära fullsatt arena i Malmö. Förklaringen att just nyttjandegraden, en genomsnittlig beläggning på 48 % avslöjar att sydvästskåningar inte bryr sig om Redhawks. Samtidigt relativt mycket folk eftersom de blev sist i båda tabellerna. Näst sist i procent var Linköping med 72 %. Det är en stor skillnad. Förklaringen till att småklubbar i småorter med ännu mindre budget går så bra är för att de är angelägna för många i lokalsamhället. Luleå, Örebro, HV71 Oskarshamn och Rögle fyllde alla läktarna till 93 procent eller mer varje hemmamatch.

Omsättningen i Hockeyligan är lika stor som Fotbollsallsvenskan, ca 1,8 miljarder. Men när 14 av 16 fotbollsklubbar går med vinst gör bara 3 av 14 hockeyklubbar det. Fotbollssiffrorna kommer från pandemiåret 2021 så troligtvis gick fotbollsklubbarna ännu bättre 2022 (Ey skickar ut redovisningen i mitten av april). Den riktigt stora, och allvarliga, skillnaden mellan sporterna är eget kapital. För att spela i hockeyligan måste du ha minst 2 % av omsättningen i eget kapital. Det är med nöd och näppe de flesta klarar det. Kommande år höjs procenten gradvis upp till 10 procent. Vilket få eller ingen klubb kommer klara om de fortsätter arbeta som i dag när TV-rättigheterna ger över 1/3 del av hela omsättningen.  Fotbollsklubbarna har sammanlagt ett eget kapital på ca 50 % av omsättningen, dock ojämnt fördelade. Men det innebär att de inte är lika påverkade av omständigheter som pandemi och inflation.

Dessutom gör inflation och prisstegringar att hockeyn kommer drabbas än hårdare i år och nästa år. De har minst 26 hemmamatcher som ska generera 50 procent av omsättningen. Fotbollen har 15 hemmamatcher – det är lättare att förklara för en krympande plånbok.

En lösning för hockeyklubbar med dålig ekonomi i storstäder hade kanske varit att drastiskt sänka biljettpriserna. Då hade det kommit större publik, han hade fyllt hallarna och blivit mer angelägna för allt fler och till slut även för överbetalda spelare. Men det är inte idrottsrörelsens vanliga recept – man brukar köra Leksandsmodellen: skaffa sig jättelika utgifter, ramla ur en serie, låta staten och fordringsägare betala skulderna och sedan satsa stenhårt på nytt.


About this entry